Belföld

Ki lesz a Nemzet Színésze?

A jövő héten kiderül, kit választanak a Garas Dezső halálával megüresedett helyre a Nemzet Színészének.

A december 30-án elhunyt Garas Dezső utódát egyhangú szavazattal kell megválasztaniuk a Nemzet Színészeinek (Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari). A zárt és titkos „jelölőgyűlésre” a jövő héten kerül sor a Nemzeti Színházban – erősítette meg a hírt Gálos Orsolya, a színház sajtófőnöke.

A szabályok szerint férfiszínészt kell választani, a találgatások már megindultak. Többször felmerült már a neve Sztankay Istvánnak és Bárdy Györgynek, de a jól értesültek szerint Bitskey Tibor, Hollósi Frigyes neve is szóba kerülhet. A Nemzet Színészei a hagyományoknak megfelelően nem nyilatkozhatnak arról, kit jelölnek majd a jövő heti ülésen.

A Nemzet Színésze címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta 2000-ben a nemzeti kulturális örökség minisztere. Az első „tizenkettő” óta eddig kilencszer kellett új tagot választani Nemzet Színészének, Sinkovits Imre (elhunyt: 2001), Lukács Margit (2002), Bessenyei Ferenc (2004), Agárdy Gábor (2006), Zenthe Ferenc (2006), Darvas Iván (2007), Raksányi Gellért (2008), Kállai Ferenc (2010) és Komlós Juci (2011) helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik