Belföld

A nép dönthessen az államfő menesztéséről

A szocialisták kezdeményezik az alaptörvény módosítását.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető elmondta: indítványuk szerint ha az eredményes népszavazás kimondja, hogy az államfő méltatlan a tisztségére, a parlamentnek vita nélkül meg kell őt fosztania a hivatalától. Ebben az esetben a köztársasági elnököt nem illetnék meg a korábbi államfőknek járó juttatások.

Az ellenzéki politikus hozzátette: az embereknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy megítéljék például az államfő plágiumgyanús doktori disszertációjának ügyét, és kinyilváníthassák akaratukat. Az alaptörvény egyébként nem teszi lehetővé referendum kiírását az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben.

A hvg.hu múlt szerdán számolt be arról, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy az államfőt plágium elkövetésével vádolták meg, ám érdemi cáfolattal nem állt elő az ügyben.

A SOTE dékánja a múlt héten azt nyilatkozta: szerinte nincs ok azt feltételezni, hogy megalapozatlan döntést hozott a Schmitt Pál értekezését bíráló bizottság. Kutatók ugyanakkor mindenre kiterjedő vizsgálatot követelnek, és petíciót fogalmaztak az MTA elnökének, a Semmelweis Egyetem rektorának és Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjének.

Az államfő menekül a nyilvánosság elől

A köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában átadta a kinevezési okmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium új államtitkárának, ám az eseményen nem lehetett kérdéseket feltenni Schmitt Pálnak. A Hír24 értesülése szerint az államfő holnap Egerbe látogat, ám a korábbi tervekkel ellentétben mégsem tart előadást az Eszterházy Károly Főiskola diákjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik