Belföld

A megyék rangsorában a 15. helyre kerültek Fejér kórházai

A lakosok szavazata alapján másodszor is Kecskemété lett "Az év kórháza" díj.

Kedden adták át Budapesten az elismerést a legjobbnak ítélt intézményeknek. A HáziPatika.com idén hetedszerre osztotta ki a díjat. Az emberek az interneten voksolhattak és tehették közzé véleményüket. Tavalyhoz hasonlóan idén is taroltak a vidéki kórházak, a legjobb budapesti csupán az ötödik helyen végzett.

Fejér a megyék összesített eredményei alapján a tizenötödik helyet szerezte meg 4,3792-es összesített átlaga alapján. A helyi kórházak közül a dunaújvárosi Szent Pantaleon végzett a legjobb helyen.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház 4.4087 pontot, a fehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház 4.3605 pontot, a móri városi kórház-rendelőintézet pedig 4.2800 pontot ért el.

A vélemények a http://www.hazipatika.com/simple/hosp2011?r=29 oldalon olvashatók.

A voksolással a betegek esélyt kapnak az őket ellátó intézmények értékelésére.

Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője két érdekességre is rámutatott a díjátadáson az eredmények kapcsán. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az élmezőnyből ezúttal is hiányoznak a fővárosi intézmények, viszont a négy dobogós (a második helyen ugyanis holtverseny alakult ki) közé bekerült két kisvárosi – a gyulai és az ózdi – kórház is. Egy pillantást vetve a kategóriánkénti rangsorra látható az is, hogy ezek élmezőnyében a budapesti, debreceni és szegedi egyetemi klinikák mellett szintén számos kisvárosi intézmény kapott helyet. A betegek tehát minden bizonnyal lojálisak szűkebb környezetük kórházához és ezt voksokban is kifejezésre juttatták- mondta Pilling Róbert..

A főszerkesztő hozzátette: különös továbbá, hogy a debreceni ortopédiai klinika, amely két kategóriában is az élen végzett, az összesített eredmények tekintetében mégsem fért fel a dobogóra.
Az ortopédiai klinikák összesen három alkategóriát nyertek meg. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években olyan eszközöket szereztek be és olyan eljárásokat vezettek be, amelyek a betegek gyorsabb és kényelmesebb gyógyulását szolgálják. Emellett kezeléseik gyakran járnak látványos eredményekkel, amelyek vissza is köszönnek a betegek értékelésében.

Pilling szerint a kecskeméti vagy éppen a debreceni és úgy általában a kelet-magyarországi intézmények sikerében közrejátszhatott, hogy a térségbe az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztési pénzek áramlottak. Hazai és európai uniós pályázatok segítségével felújítottak számos rossz állapotban levő kórházépületet, fejlesztették és korszerűsítették a műszerparkot, így a szakszemélyzet számára is vonzóbbá tették az ezekben való munkát. A régió mára rendelkezik olyan megtartó erővel, ami érezhetően meglátszik a szakmai munka színvonalán is.

Az Év kórháza szavazáson, a tavalyival ellentétben, ezúttal minden intézmény a korábbinál magasabb pontszámokat kapott, az élmezőny közel 10 százalékkal szerepelt jobban, mint a 2010-es nyertesek. Feltűnő, hogy rendkívül szoros verseny alakult ki. Jellemző, hogy a legjobb 20 kórház között összetettben csak ezredekben mérhető differencia volt.

A tavalyi győztes pontszám idén még a legjobb 150-be kerüléshez sem lett volna elegendő – tette hozzá a szervező HáziPatika.com főszerkesztője. Bár a szavazás nem volt reprezentatív, az értékelés minden bizonnyal arra utal, hogy a betegek némiképp elégedettebbek az őket ellátó intézményekkel. Különösen igaz lehet ez az immár másodszor diadalmaskodó kecskeméti kórház esetében, ahol a tartósan magas színvonalú szakmai munka lehet a kulcs a sikerhez. Ők egyszerre voltak könnyű és nehéz helyzetben. Egy év alatt ugyanis az egészségügyben kevés radikális változás történik, így látszólag csak azt kell folytatniuk, amit korábban csináltak. A szavazás azonban a gyorsan változó tényezőkről is szól: a munka minőségéről és a szakmai színvonalról. Ez pedig csak folyamatos odafigyeléssel és lelkesedéssel tartható állandóan magas nívón- hansúlyozta Pilling Róbert.

A megyében az összesített lista alapján legjobb helyezést elért kórházak a következők:

Szolnok MÁV Kórház- és Rendelőintézet    Szolnok    4.5138 pont    33.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet    Szolnok    4.3880 pont    87.
Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet Karcag    Karcag    4.3561 pont    97.
Mezőtúr Városi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.    Mezőtúr    4.0909 pont    139.
Szent Erzsébet Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.    Jászberény    4.0762 pont    143.

Az összesített verseny nyertesei:
•    Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (1. helyezés): AZ ÉV KÓRHÁZA 2011.
•    DEOEC Idegsebészeti Klinika, Debrecen (megosztott 2. helyezés)
•    Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula (megosztott 2. helyezés)
•    Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft, Ózd (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes kórházai:
Orvos-szakmai ellátás kategória:
•    SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest

Ápolás- és szakszemélyzet kategória:
•    SE ÁOK Érsebészeti Klinika, Budapest

Infrastruktúra kategória:
•    Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mezőkövesd Telephely

Ellátás kategória:
•    DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

Környezet és tisztaság:
•    DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik