Belföld

A makói Csongrád megye legjobb kórháza

A HáziPatika.com idén hetedszerre osztotta ki „Az év kórháza” elnevezésű díját, amelyet az interneten voksoló betegek szavazatai alapján kaphatott meg a legjobbnak bizonyult intézmény.

Csongrád megyéből a legjobban 11. helyen végzett makói kórház szerepelt, de rajtuk kívül még a szentesi kórház és a szegedi egyetem öt klinikája is a legjobb ötven között végzett. A megyék összesített eredményei alapján Csongrád végül a nyolcadik pozíciót szerezte meg.
Az interneten keresztül zajló, így bárki számára elérhető „Az év kórháza” voksolás lényege, hogy a betegek esélyt kapnak az őket ellátó intézmények értékelésére, jutalmazva azokat, amelyekkel a leginkább elégedettek voltak. A díjakat 2012. január 17-én ünnepélyes keretek között adták át a legjobbaknak. Az MTA dísztermében rendezett ünnepségen a HáziPatika.com képviselő mellett az orvosszakma több jeles alakja is képviseltette magát.
Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője két érdekességre is rámutatott az eredmények kapcsán. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az élmezőnyből ezúttal is hiányoznak a fővárosi intézmények, viszont a négy dobogós (a második helyen ugyanis holtverseny alakult ki) közé bekerült két kisvárosi – a gyulai és az ózdi – kórház is. Egy pillantást vetve a kategóriánkénti rangsorra látható az is, hogy ezek élmezőnyében a budapesti, debreceni és szegedi egyetemi klinikák mellett szintén számos kisvárosi intézmény kapott helyet. A betegek tehát minden bizonnyal lojálisak szűkebb környezetük kórházához és ezt voksokban is kifejezésre juttatták. Különös továbbá, hogy a debreceni ortopédiai klinika, amely két kategóriában is az élen végzett, az összesített eredmények tekintetében mégsem fért fel a dobogóra.
Az ortopédiai klinikák összesen három alkategóriát nyertek meg. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években olyan eszközöket szereztek be és olyan eljárásokat vezettek be, amelyek a betegek gyorsabb és kényelmesebb gyógyulását szolgálják. Emellett kezeléseik gyakran járnak látványos eredményekkel, amelyek vissza is köszönnek a betegek értékelésében.

Pilling szerint a kecskeméti vagy éppen a debreceni és úgy általában a kelet-magyarországi intézmények sikerében közrejátszhatott, hogy a térségbe az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztési pénzek áramlottak. Hazai és európai uniós pályázatok segítségével felújítottak számos rossz állapotban levő kórházépületet, fejlesztették és korszerűsítették a műszerparkot, így a szakszemélyzet számára is vonzóbbá tették az ezekben való munkát. A régió mára rendelkezik olyan megtartó erővel, ami érezhetően meglátszik a szakmai munka színvonalán is.
Az Év kórháza szavazáson, a tavalyival ellentétben, ezúttal minden intézmény a korábbinál magasabb pontszámokat kapott, az élmezőny közel 10 százalékkal szerepelt jobban, mint a 2010-es nyertesek. Feltűnő, hogy rendkívül szoros verseny alakult ki. Jellemző, hogy a legjobb 20 kórház között összetettben csak ezredekben mérhető differencia volt.
– A tavalyi győztes pontszám idén még a legjobb 150-be kerüléshez sem lett volna elegendő – tette hozzá a szervező HáziPatika.com főszerkesztője. Bár a szavazás nem volt reprezentatív, az értékelés minden bizonnyal arra utal, hogy a betegek némiképp elégedettebbek az őket ellátó intézményekkel. Különösen igaz lehet ez az immár másodszor diadalmaskodó kecskeméti kórház esetében, ahol a tartósan magas színvonalú szakmai munka lehet a kulcs a sikerhez. Ők egyszerre voltak könnyű és nehéz helyzetben. Egy év alatt ugyanis az egészségügyben kevés radikális változás történik, így látszólag csak azt kell folytatniuk, amit korábban csináltak. A szavazás azonban a gyorsan változó tényezőkről is szól: a munka minőségéről és a szakmai színvonalról. Ez pedig csak folyamatos odafigyeléssel és lelkesedéssel tartható állandóan magas nívón.
Megyei szintre bontva a csongrádi kórházakra érkezett pontok 4,4394-es összesített átlaga alapján a megyék rangsorában a nyolcadik helyezést érte el.
A megyében az összesített lista alapján legjobb helyezést elért kórházak a következők:
Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet   Makó    4.5472 pont    11.
SZTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika    Szeged    4.5429 pont    14.
SZTE ÁOK Sebészeti Klinika    Szeged    4.5381 pont    16.
SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ    Szeged    4.5185 pont    30.
Dr. Bugyi István Területi Kórház    Szentes    4.5130 pont    35.

Az Év Kórháza versenyben „orvos-szakmai ellátás”, „ápolás- és szakszemélyzet”, „infrastruktúra”, „ellátás”, valamint „környezet és tisztaság” kategóriákban lehetett pontozni a kórházakat. Az abszolút győztesek a kategóriánként elért pontszámok átlagolásával legjobb eredményt elért intézmények lettek. Két kategóriában is az SZTE ÁOK egy-egy klinikája végzett a harmadik helyen: az I. sz. Belgyógyászati Klinika esetében az ápolást és a szakszemélyzet munkáját, míg az Onkoterápiás Klinika esetében az ellátást értékelték a betegek rendkívül magas színvonalúnak.
Az összesített verseny nyertesei:
•   Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (1. helyezés): AZ ÉV KÓRHÁZA 2011.
•    DEOEC Idegsebészeti Klinika, Debrecen (megosztott 2. helyezés)
•    Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula (megosztott 2. helyezés)
•    Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft, Ózd (3. helyezés)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik