Belföld

A betegek nyernek, a patikák vesztenek?

Februártól már nem a patikákban, hanem a kijelölt kórházakban juthatnak hozzá a drága gyógyszereikhez a daganatos betegségben küzdők, így előfordulhat, hogy többször is utaznia kell a betegnek.

Februártól a patikák helyett a kijelölt kórházakban kaphatják meg gyógyszereiket a biológiai terápiával kezelt, daganatos betegségben küzdők – számol be a Hír TV.

A jogszabály-módosítással a nagy értékű, nem egyszer több százezer, vagy akár milliós értékű készítmények finanszírozásának nagyobb átláthatóságot, és a gyógyszerbiztonságot akarja erősíteni az egészségügyi kormányzat. A kórházaknak a változás nagyobb adminisztrációt jelent, a patikáknak pedig bevételkiesést. A betegek akkor járhatnak rosszul, ha a szakrendelésen felírt orvosságot nem tudják a kórházban egyből kiváltani, hanem azért később, újra vissza kell menniük.

21 kijelölt kezelőcentrum lesz jogosult februártól arra, hogy a biológiai terápiával kezelt betegek gyógyszereit kiadja. A kórházak szakrendelésein regisztrálják, mikor milyen készítményre van szükség, és az intézmények végzik a beszerzést is.

“Ezeket előre jelezzük a szállítók felé, a szállítókkal az elszámolást az OEP egyenesen végzi a mi lejelentésünk alapján, és amikor mi azt a bizonyos szert felhasználtuk, a beteg megkapja, akkor bejelentjük a biztosítónak, és a biztosító eseti finanszírozás keretén belül számol el a cégekkel. Így jobban átlátható a finanszírozás, hogy hogyan fogynak ezek a rendkívül nagy értékű gyógyszerek.”– nyilatkozta Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa.”

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a nem ritkán több százezer, vagy akár milliós értékű gyógyszerek felírása a jövőben nemcsak szakmai, de financiális megfontolások alapján dől majd el.

Rácz Jenő elnök, Magyar Kórházszövetség: “Az ellenőrzött alapon való beadás rendkívül szükséges, tehát én úgy érzem, hogy ezek a szakmai alapon meghozott döntések új szempontú betegirányítást és betegforgalmat fognak elindítani, ugyanakkor remélem, hogy ezen úrrá leszünk. Én ennek a lekönyvelését és az elszámolást érzem kritikusnak, de igyekszünk ezekre felkészülni.”

Azzal, hogy a daganatos betegek gyógyszerei vény ellenében a kórházból lesznek beszerezhetők, a patikák bevételei csökkennek. Kérdés az is, amennyiben a felírt készítményhez a beteg nem jut hozzá azonnal a szakrendelésen, mennyit kell utazgatnia majd a kijelölt kezelőcentrum és az otthona között azért, mert az otthoni patikában nem jut hozzá az orvosságához.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: “Ha ezt valaki így össze tudja hozni logisztikával, hogy amikor a beteg az orvoshoz megy, és felírja neki ezt a biológiai terápiás készítményt, és az az adott centrum éppen ott van, és van is ilyen szer, akkor ez egy úttal valóban megoldható. Akkor igen. De ha bármi más közbejön, vagy nincs a készítményből, hiszen itt százezres, milliós nagyságrendekről van szó, akkor kénytelen a beteg hazautazni, és aztán vissza a készítményért.”

A gyógyszerészek úgy látják, a speciális készítmények kiesésével 22-23 milliárd forintos forgalomtól, és az ezzel párosuló néhány százalékos szállítói kedvezménytől esnek el évente.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.