Belföld

Pécs eladósodásának okát bizottság vizsgálná

Bódy Géza
Bódy Géza

2012. 01. 16. 09:47

Ideiglenes bizottság vizsgálná Pécs eladósodásának okait, amennyiben a város közgyűlése következő ülésén elfogadja a helyi Fidesz-KDNP-frakció erről szóló javaslatát.

Korábban a témában:

A Hoppál Péter frakcióvezető által jegyzett és a baranyai megyeszékhely internetes oldalán olvasható előterjesztés szerint a grémium az 1990 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálná a város eladósodásának körülményeit, mértékét, a hitelek futamidejét, azok felvételének indokait és a mindenkori döntéshozók felelősségét.

A bizottság héttagú lenne, benne a közgyűlést alkotó hat politikai erő egy-egy taggal képviseltethetné magát, az elnök személyére a Fidesz-KDNP tenne javaslatot. A grémium díjazás nélkül látná el feladatát, a vizsgálatról készült jelentését március 22-én terjesztené a közgyűlés elé.

Az előterjesztésben szerepel, hogy az eladósodottsághoz vezető okok feltárását és a felelősség vizsgálatának indokoltságát az önkormányzati jutalmazások megalapozottságával korábban foglalkozó ideiglenes bizottság tagjai vetették fel.

Az Állami Számvevőszék(ÁSZ) megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzésének december végén közzétett eredménye alapján a pécsi önkormányzat adóssága 2006 végétől 2010 végére 13,7 milliárd forintról 37,9 milliárd forintra emelkedett.

Az ÁSZ szerint a város gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel.

A szervezet a többi között azt javasolta a polgármesternek, dolgoztasson ki olyan intézkedési tervet, amely tartalmazza a bevételnövelő lehetőségek feltárását, a folyamatban lévő és a tervezett beruházások, egyéb kiadási kötelezettségek teljes körű felülvizsgálatát, az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere január elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a város adósságcsökkentésre fordítja a tavaly év végén, kormánydöntés alapján kapott egymilliárd forint többlettámogatást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.