Belföld

Pécs eladósodásának okát bizottság vizsgálná

Ideiglenes bizottság vizsgálná Pécs eladósodásának okait, amennyiben a város közgyűlése következő ülésén elfogadja a helyi Fidesz-KDNP-frakció erről szóló javaslatát.

Kapcsolódó cikkek

A Hoppál Péter frakcióvezető által jegyzett és a baranyai megyeszékhely internetes oldalán olvasható előterjesztés szerint a grémium az 1990 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálná a város eladósodásának körülményeit, mértékét, a hitelek futamidejét, azok felvételének indokait és a mindenkori döntéshozók felelősségét.

A bizottság héttagú lenne, benne a közgyűlést alkotó hat politikai erő egy-egy taggal képviseltethetné magát, az elnök személyére a Fidesz-KDNP tenne javaslatot. A grémium díjazás nélkül látná el feladatát, a vizsgálatról készült jelentését március 22-én terjesztené a közgyűlés elé.

Az előterjesztésben szerepel, hogy az eladósodottsághoz vezető okok feltárását és a felelősség vizsgálatának indokoltságát az önkormányzati jutalmazások megalapozottságával korábban foglalkozó ideiglenes bizottság tagjai vetették fel.

Az Állami Számvevőszék(ÁSZ) megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzésének december végén közzétett eredménye alapján a pécsi önkormányzat adóssága 2006 végétől 2010 végére 13,7 milliárd forintról 37,9 milliárd forintra emelkedett.

Az ÁSZ szerint a város gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel.

A szervezet a többi között azt javasolta a polgármesternek, dolgoztasson ki olyan intézkedési tervet, amely tartalmazza a bevételnövelő lehetőségek feltárását, a folyamatban lévő és a tervezett beruházások, egyéb kiadási kötelezettségek teljes körű felülvizsgálatát, az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere január elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a város adósságcsökkentésre fordítja a tavaly év végén, kormánydöntés alapján kapott egymilliárd forint többlettámogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik