Belföld

Nincsenek kiskapuk a drosztrendeletben a BKK szerint

Az új szabályokat megszegő taxisok 50 ezer forintos bírságot kaphatnak és elveszíthetik az engedélyüket.

Nincsenek joghézagok a január 1-jén életbe lépett drosztrendeletben – írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Hír24-nek küldött levelében.


A BKK szerint már folynak az ellenőrzések
Fotó: MTI / Földi Imre

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének (TGFSZ) szóvivője múlt hét szerdán hírportálunknak azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés által tavaly júniusban módosított taxiállomásokról és taxitevékenységről szóló jogszabály kiskapukkal van teli. Fárbás Tibor példaként említette azokat a vállalkozásokat, amelyek Budapest területén tevékenykednek, de nem a fővárosnak fizetik az iparűzési adót.

A BKK a felvetésre reagálva megjegyezte, hogy a fenti megoldás törvényellenes, mivel a helyi adókról szóló törvény alapján „helyi iparűzési adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység”. Éppen emiatt az elterjedt, törvénysértő állapot ellen kívánt fellépni a főváros az új rendelettel – tették hozzá.

A levélben kifejtették, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz adóalanyként be kell jelentkezni, adóbevallást kell benyújtani, és rendszeresen adóelőleg-fizetési kötelezettségnek kell eleget tenni, e nélkül nem kaphat taxiállomás-használati engedélyt a taxis vállalkozó.

Kérdésünkre, hogy mikortól ellenőrzik a taxiállomásokat, és milyen szankciókra számíthatnak a szabálytalankodók, a BKK azt válaszolta, hogy közterület-felügyelet munkatársai, a BKK ellenőreivel együtt már eddig is ellenőrizték a drosztokat, ezért ez nem újdonság. A változás az, hogy akik nem fizetnek adót Budapesten, nem kapnak engedélyt, és ha tovább folytatják a tevékenységüket, 50 ezer forintos bírsággal nézhetnek szembe – írták.

„A rendeletet megszegők droszthasználati engedélyét a Budapesti Közlekedési Központ fel fogja mondani, erről értesíti a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, amely az engedély hiánya miatt a vállalkozással szemben szükséges eljárásokat lefolytatja” – áll a levélben.

A drosztrendelet módosításától – amely az iparűzési adó megfizetéséhez köti a taxitevékenységet és emeli a taxiállomások éves használati díját – a BKK többi közt a fővárosi taxisok létszámának csökkenését várja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik