Belföld

Megszűnik a Kapuváron terjengő bűz

Felújítja a kapuvári szennyvíztisztító telepet a Pannon-Víz Zrt., mintegy 400 millió forintos költségből.

A rekonstrukciónak köszönhetően megszűnik a “kellemtelen szag” a kisvárosban, a biogáz hasznosításával pedig villamos energia költséget takarít meg a társaság – mondta a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn.

Tőke László ismertetése szerint a bűz a jelenleg alkalmazott, évtizedes technológiából származik: a depót megbontják és a keletkező szennyvíziszapot a telepről évente kétszer mezőgazdasági földterületekre szállítják. 
A rekonstrukciót követően viszont változik a technológia: a keletkezett iszapot rothasztják, amelyből biogáz keletkezik. A gázt a telep energiaellátására használják, így a számítások szerint a villamos energia költségeknek felét meg tudják takarítani. A rothasztás utáni szennyvíz iszapnak pedig már nincs szaga és a mezőgazdaságban ugyancsak felhasználható.

A rekonstrukcióhoz kismértékű bővítés is kapcsolódik, a 3500 köbméter napi kapacitású telep teljesítőképességét 8-10 százalékkal  növelik. Az idén elkészülő fejlesztést a Pannon-Víz saját beruházásban valósítja meg, s a kivitelezést is társaság végzi fővállalkozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik