Belföld

Kell a mozgás, kell a tesióra! De milyen áron?

Sok iskola nehéz helyzetbe kerülhet, ha szeptembertől bevezetik az új szabályozást, vagyis azt, hogy mindennapos testnevelés órára lesznek kötelezve az intézmények.

A kormány az új köznevelési törvény értelmében szeptembertől felmenő rendszerben vezetné be az általános iskolákban a rendszeres testmozgást, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a gyerekeknek a hét minden napján fel kell húzniuk majd a tesi cuccot. Az óraszám növekedése persze jó ötletnek tűnhet, hiszen a test a lélek temploma, és fontos a rendszeres karbantartása, de sajnos ma is vannak olyan intézmények, ahol nem megfelelő színvonalú tornateremben zajlik az oktatás. Ahol nem áll rendelkezésre tornacsarnok, ott nemegyszer a tantermekben végzik a kötelező gyakorlatokat a fiatalok. Győrben is bajban lesz néhány iskola a következő tanévtől, így a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ is. „Nagyon fontos és hasznos rendeletről van szó, ez nem vitás, de a megvalósításban lesznek akadályok. Nálunk is az ideiglenesen tornateremmé alakított aulában tartják az órákat a testnevelők, amely a szabványméretnek sem felel meg. Kétségtelen, hogy a gyermekek nagyon jól érzik itt magukat, családias a környezet, de azért mindenképpen örülnénk egy komplex, minden igényt kielégítő helyiségnek.” – mondta Hallgatóné Hajnal Judit, igazgatónő.

Lehetséges persze, hogy a módosítás ezt a problémát is orvosolja, hiszen a kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben az iskolák pályázhatnak majd infrastruktúra-fejlesztésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik