Belföld

Egy év múlva kezdődhet el a szegedi lézeres kutatóközpont építése

Az idei esztendő végén vagy a jövő év elején kezdődhet el a lézeres kutatóközpont, az Extreme Light Infrastructure (ELI) szegedi részlegének építése.

A csongrádi megyeszékhely mellett egy prágai és egy bukaresti részleggel létrejövő kutatóközpont kialakításának összköltsége mintegy 750 millió euró – mondta a szakember a beruházás kapcsán készült stratégiai környezeti vizsgálatot ismertető fórumon.
A szegedi központ a 100 hektáros, egykori szovjet laktanya 10 hektárnyi területén épül föl. A helyszín rendkívül jó közlekedési kapcsolatok rendelkezik, az M5-M43-as autópálya csomópontjától néhány kilométerre található. A kutatóközpont az ott születő tudományos eredményeket hasznosító vállalkozásoknak otthont adó tudáspark veszi majd körbe – tudatta a szakember.
A kutatóközpont épületének nagyon szigorú műszaki követelményeknek kell majd megfelelnie: a kísérleteket lényegében rezgésmentes környezetben, állandó páratartalom és hőmérséklet mellett végzik majd. Az épület egyes részein a 24 órán belüli hőmérséklet változás nem haladhatja meg a 0,3-0,5 Celsius-fokot – mondta Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Szegeden ultrarövid időtartamú lézerimpulzusok segítségével végeznek majd kísérleteket a biológia, a kémia, a fizika és az anyagtudományok területén. A fényimpulzusok időtartama az attosecundomos nagyságrendbe tartozik majd, a fény ennyi idő alatt egy atomnyi távolságot tesz meg. A központban tanulmányozhatók lesznek például a különböző betegségek hátterében álló vagy az anyagok felületén zajló molekuláris folyamatok.
A fórumon Pálvölgyi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem környezet-gazdaságtan tanszékének a docense ismertette a tervezés folyamatát segítő stratégiai környezeti vizsgálat legfontosabb következtetéseit. Az egyetemi oktató elmondta, hogy a lézeres kutatóközpont környezeti szempontból egyértelműen előnyös beruházás.
A vizsgálat során mintegy két tucatnyi javaslatot tettek, amellyel csökkenthető a beruházás okozta környezet terhelés. A szakember ezek közül kiemelte, hogy a kivitelezés során törekedni kell a barnamezős területen a bontási hulladék helybeni hasznosítására, az építéshez kapcsolódó forgalom minimalizálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik