Belföld

Biztonságosabb és tisztább Fehérvárt!

Véleménykutatás szerint elégedettek az emberek Fehérváron, de problémásnak tartják a közbiztonságot és a köztisztaságot.

A székesfehérváriak 84 százaléka érdeklődik a helyi közügyek iránt, míg csupán 3 százaléka nem mutat igényt tájékozódásra. Leginkább az 50-59 év közöttiek, legkevésbé pedig a 18-29 év közöttiek csoportja érdeklődik a város közügyei iránt – derült ki a Kutatópont Kft. 2011. december 10-13. között készített felmérésből, amelyet hétfőn tett közzé az Öönkormányzati Kommunikációs Központ.

A véleménykutatás szerint Cser-Palkovics András polgármester munkájával az itt élők kétharmada teljes mértékben, vagy inkább elégedett, 17 százaléka elégedetlen. A megkérdezettek 53 százaléka szerint Székesfehérvár a választások előtt is inkább jó állapotban volt, 27 százaléka szerint pedig rossz állapotban. A város helyzete a jelenlegi városvezetés munkája nyomán a nyilatkozók 43 százaléka szerint javult, 22 százaléka szerint romlott.

A székesfehérváriak 58 százaléka elégedett a parkolási helyzettel.A közterületek tisztasága a megkérdezettek 50 százaléka szerint hagy maga után kívánnivalót, 49 százaléka szerint pedig megfelelő. A közvilágosítás javult a választ adók 79 százaléka szerint. Pozitív változást tapasztalt a megkérdezettek 78 százaléka a virágosításnál, 64 százaléka a temetők rendjénél, és 60 százaléka a zöldterületeknél.

A problémás, legtöbb figyelmet érdemlő három terület között 69 százalék említette a közbiztonságot, 54 százalék a közterületek tisztaságát, illetve 43 százaléka a parkolást.

A felmérés alapján a székesfehérváriak elégedettek a helyi programokkal. Négyes és ötös érdemjeggyel osztályoztak a listán szereplő minden ismert rendezvényt. Kiderült, hogy az új programok kezdeményezések kevésbé jutottak el a megkérdezettekhez. Míg a királyi napokról, a lecsófőző versenyről, vagy a kutatás napjaiban futó adventi vásárról a megkérdezettek mindössze 1-2 százaléka nem hallott, addig 2013-as emlékév, vagy a Saára Gyula program esetében ez az arány 51-59 százalék volt.

A Kutatópont Kft. korcsoportok szerint reprezentatív mintán, 600 ember telefonos lekérdezésével készítette a véleménykutatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik