Belföld

Őrizetbe vették a balesetet szenvedett olasz óceánjáró kapitányát

Őrizetbe vették a balesetet szenvedett olasz óceánjáró luxushajó kapitányát szombaton.

Az Ansa olasz hírügynökség beszámolja szerint Grossetto város ügyészségén több órán keresztül hallgatták ki Francesco Schettinót, a Costa Concordia nevű óceánjáró kapitányát, majd ezt követően rendelték el az őrizetbe vételt.

A Costa Concordia péntek éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A legfrissebb adatok szerint hetvenről negyvenre csökkent azoknak a száma, akik után még mindig kutatnak. Livorno parti őrségének kapitánysága felhívta a figyelmet arra, hogy még nem lehet eltűntekről beszélni, mivel elképzelhető, hogy a bajba jutottak között vannak olyanok, akiket pusztán csak “nem vettek jegyzékbe” a partot éréskor.

A Costa Concordia kapitánya a kihallgatás előtt a Tgcom24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy a hajó egy olyan, a tengerfenékből kiálló sziklás kiszögellésbe ütközött, amely nincs feltüntetve a navigációs térképeken. A térkép szerint “elegendő víznek kellett volna lennie alattunk” – mondta Schettino.

Gianni Oronato, a luxushajót üzemeltető társaság vezérigazgatója újságírók kérdéseire válaszolva tagadta, hogy a Costa Concordia letért volna szokásos útjáról. Az egyetlen bizonyos dolog az, hogy a hajó sziklába ütközött, s előbb 20, majd a víz beáramlásának következtében egészen 80 fokos szögben oldalára dőlt, s gyakorlatilag az oldalán fekszik.

A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Fedélzetén mintegy 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik