Belföld

Könnyítenék a fegyvertartás és -tárolás szabályait

Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat könnyítené a fegyvertartás- és tárolás szabályait.

Több könnyítést tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi törvény módosítására a parlamentnek tavaly decemberben benyújtott javaslat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke – jegyez.

Székely István, a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási utasítások kidolgozásában részt vevő ügyvéd, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, illetve a Magyar Vadászkamara jogásza az MTI-nek elmondta, korábban már többször próbálták elérni a fegyvertörvény módosítását a “feleslegesen bürokratikus” előírások, illetve a rendőrségre is “felesleges plusz terheket” rovó szabályok miatt, a végül pozitív fordulatot hozó tárgyalások és egyeztetések 2011 elején kezdődtek meg erről.

Az 57 ezer vadász és több ezer sportlövő szempontjából fontos változás lesz, hogy a törvény – hasonlóan sok európai és amerikai országhoz – a korábbi tiltást feloldva, engedélyezi a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

További változás a javaslat értelmében – ismertette Székely István -, hogy ha a rendőrség bevonja egy vadász fegyvertartási engedélyét, akkor arról hivatalosan és kötelezően értesítenie kell az illetékes vadászati hatóságot. Eddig ezt az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé, illetve az értesítési kötelezettséget csak a végrehajtási rendelet tartalmazta, ami alacsonyabb rendű jogszabály a törvénynél.

Kifejtette: a két vadászati szervezet által az elvártnál ugyan jóval kisebb mértékben, de változik azon bűncselekmények és szabálysértések köre, amelyek elkövetése következményként a lőfegyvertartási engedélyt bevonják. Szabálysértések esetén a szervezetek azt szerették volna, hogy mivel e cselekmények társadalomra való veszélyessége csekély, ezek elkövetése miatt ne legyen ilyen jogkövetkezmény. Ezt az illetékesek nem vették figyelembe, ám csökken annak az időtartama, ameddig valaki nem kaphat fegyvertartási engedélyt akkor, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban vagy szabálysértést követett el. Az előbbi esetében 20 évről 8 évre, míg az utóbbi esetében 2 évről 1,6 évre mérséklődik a korlátozás – tákékoztatott.

Sokkal egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása is akkor, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A törvény megszavazása után ugyanis már nem kell majd a rendőrségtől előzetesen megszerzési engedélyt kérni. A fegyvert az előterjesztés értelmében a jogosult minden külön engedély nélkül megvásárolhatja, majd azt bemutatja a rendőrségen, ahol bejegyzik a megszerzést a fegyvertartási engedélybe. Eddig a vadásznak minden egyes vásárlás esetén külön megszerzési engedélyt kellett kérnie, illetve külön igazolnia kellett, hogy nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Könnyítés az is, hogy az első fegyver vásárlása előtt is lehetőség lesz arra, hogy a rendőrség szerezze be a szükséges igazolásokat.

Székely István a jogszabályhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet várható változásairól elmondta, a legjelentősebb az lesz, hogy ezután a fegyvertartási engedély visszavonásig lesz érvényes, azaz megszűnik a jelenlegi gyakorlat, miszerint ötévente meg kell újítani. Visszaállítanák a méltányosságot is: a rendőrségnek lesz mérlegelési lehetősége, kisebb súlyú vétség esetén nem kellene kötelezően bevonnia a fegyvertartási engedélyt.

A sportlövők esetében eltörölnék a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, illetve mérsékelnék azt az időt, amennyit a lövőnek tagként el kell töltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen. Eddig három évet kellett tagként várnia.
Egyszerűsödhet az ideiglenes fegyverátadás adminisztrációja is. Eddig a feleknek a rendőrségre kellett mennie ilyen szándék esetén, míg ezután a két fegyvertartási engedéllyel rendelkező személy teljes bizonyító erejű magánokiratban két tanú közreműködésével megoldhatja az átadást úgy, hogy a két példányban kiállított magánokiratban megjelöli az átadás célját és időtartamát.

Egyszerűbbé tehetik a lőfegyver szállítását is. Most a vadász akkor sem hagyhatja felügyelet nélkül a fegyverét, ha az például lezárt kocsijában van, ezért ugyanis bevonhatják a fegyvertartási engedélyét. A jövőben a vadász elhagyhatná az autóját akkor, ha fegyvere kívülről nem látszik, például lezárt csomagtartóban van, s a kocsit csak külső, erőszakos behatolással lehet kinyitni.

A fegyvert a vadásznak továbbra is tokban, ürítve kell majd szállítania közforgalmú közlekedési eszközön, illetve közúton – folytatta Székely, hozzátéve: a változás az lehet, hogy a hivatásos vadásznak, amennyiben a vadászterületen mint munkaterületén tartózkodik, az ottani mozgáskor ez az előírás nem kötelező, még akkor sem, ha munkavégzése során rövid időre érinti a közutat gépkocsijával. A sportvadásznak pedig akkor nem kell tokba tennie üres fegyverét, ha a társas vadászatkor a vadászterületen két helyszín között közlekedik gépkocsival.

Változnak fegyvertárolás szabályai is: napjainkban biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben kell a fegyvert ürítve, golyós puska esetében a zárdugattyút kivéve, a lőszertől elkülönített rekeszben tárolni. Fontos feltétel az is, hogy az állandó lakcím szerinti lakásban vagy házban, ingatlanban kell a fegyvert tárolni. Ezt követően a szabályok lehetővé tehetik majd azt is, hogy a vadász a fegyvert egy normál, de biztonsági zárral ellátott szekrényben tárolja, illetve a rendszeresen, illetve időközönként, például üdülés, vadászat céljából felkeresett ingatlanban is tárolhatja fegyverét a megfelelő feltételek mellett addig, amíg ott tartózkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik