Belföld

Így fegyverkezne Semjén és Pintér

A két kormánytag könnyítené a fegyvertartás és -tárolás szabályait.

Több könnyítést tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi törvény módosítására a parlamentnek benyújtott javaslat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke – jegyez.

Székely István, a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási utasítások kidolgozásában részt vevő ügyvéd, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, illetve a Magyar Vadászkamara jogásza az MTI-nek elmondta, korábban már többször próbálták elérni a fegyvertörvény módosítását a “feleslegesen bürokratikus” előírások, illetve a rendőrségre is “felesleges plusz terheket” rovó szabályok miatt.

Fontos változás lenne, hogy – hasonlóan sok európai és amerikai országhoz – engedélyeznék a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. Ha a rendőrség bevonja egy vadász fegyvertartási engedélyét, a jövőben kötelező értesítenie az illetékes vadászati hatóságot. Eddig ezt az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé, illetve az értesítési kötelezettséget csak a végrehajtási rendelet tartalmazta, ami alacsonyabb rendű jogszabály a törvénynél – mondta Székely István.

Változna azon bűncselekmények és szabálysértések köre, amelyek elkövetése miatt bevonják a fegyvertartási engedélyt. Csökken annak az időtartama, amíg valaki nem kaphat engedélyt, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban vagy szabálysértést követett el. A rendőrségnek kisebb súlyú vétség esetén nem kellene kötelezően bevonnia az engedélyt.
Sokkal egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása is akkor, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. Könnyítés az is, hogy az első fegyver vásárlása előtt is lehetőség lesz arra, hogy a rendőrség szerezze be a szükséges igazolásokat. A fegyvertartási engedély visszavonásig lesz érvényes, nem kell ötévente megújítani.

A sportlövőknél eltörölnék a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, illetve mérsékelnék azt az időt, amennyit a lövőnek tagként el kell töltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen. Eddig három évet kellett tagként várnia. Egyszerűsödhet az ideiglenes fegyverátadás adminisztrációja, a lőfegyver szállítása, tárolása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik