Belföld

A “köztársaságtalanítás” ára

Eddig csak a minisztériumoknak hatvanmillió forintba került Magyarország.

A minisztériumok eddig körülbelül hatvanmillió forintot költöttek arra, hogy tábláikon, bélyegzőiken lecseréljék a “Magyar Köztársaság” feliratot “Magyarország”-ra. Azzal több százmilliót spórolnak, hogy a teljes átállás időpontját nem határozták meg – írja a Népszabadság.

A január elsejével hatályos új alaptörvény értelmében a Magyar Köztársaság elnevezést a Magyarország megjelölés váltotta fel, annak használatát, illetve az áttérés időpontját viszont az átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatban bizonytalan időpontban jelölték meg. Eszerint mindaddig használható a Magyar Köztársaság elnevezés, amíg az áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható – emlékeztet a lap.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be az új alaptörvénnyel kapcsolatos végrehajtási ügyekért is felelős Navracsics Tiborhoz. Mesterházy Attila arra kérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, adjon tájékoztatást az átnevezés költségeiről.

Navracsics Tibor a minisztériumok jelzései alapján azt válaszolta, mintegy hatvanmillió forintos kiadással jár, hogy „például – csak a legszükségesebb körben – táblákon, bélyegzőkön, feliratokon hazánk, Magyarország neve nem Magyar Köztársaság”. Navracsics szerint ez az összeg a működési költségek töredékét jelenti csupán.

A különféle hatósági okmányok azonnali, cseréjének – éppen a Mesterházy által is hivatkozott előírásnak köszönhető – elmaradása egyelőre több száz millió forintos kiadásoktól mentesíti a költségvetést. A névcsere kapcsán korábban megírtuk, hogy összesen 73 darab táblát kellett lecserélnie a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik