Belföld

Tuti tippek felvételi előtt állóknak

Sok fiatalnak hamarosan meg kell hoznia eddig élete talán legfontosabb döntését, vagyis, hogy melyik egyetemet, szakmát válassza. Segítünk!

Kapcsolódó cikkek

Fontos döntéseket kell meghozni az elkövetkezendő időszakban sok tízezer fiatalnak. A Győr24 összegyűjtött néhány szempontot, hogy megpróbáljunk segíteni nekik ebben.

Boldogság és/vagy magas fizetés

Mérlegelni kell elsőként, hogy mi a célunk a továbbtanulással: sokat akarunk keresni vagy olyan munkát szeretnénk, amit élvezünk is. Ha mindkét feltétel teljesül nagyon szerencsések vagyunk, ellenkező esetben viszont érdemesebb a boldogságot választani, és olyan szakon tanulni, amivel később olyan munkánk lehet, melyet szívesen csinálunk minden nap.

Előzetes felmérés

Tájékozódni kell nem csupán arról, hogy a pontok alapján van-e esély bekerülni az adott egyetem bizonyos szakára, hanem annak is utána kell járnunk, mennyi esély van a konkrét szakmában elhelyezkedni a későbbiekben.

Trendi képzések

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a népszerű, divatos szakokat választjuk, ha nincs konkrét elképzelésünk arról, mit szeretnénk tanulni. Igyekezzünk arra, hogy ne a többiek után menjünk, hanem saját elképzelésünket kövessük! Vegyük figyelembe saját képességeinket, ha nem megy a matek, ne válasszunk mérnökképzést, csak mert a legjobb barátunk arra fog járni.

Praktikus szempontok

Amennyiben van reális esély arra, hogy az állam által támogatott képzésre bejussunk, sem szabad azt gondolnunk, ingyen lesz a felsőoktatási létünk. Célszerű azonos vagy nagyon hasonló szakok közül azt választanunk, amely a lakhelyünkhöz legközelebb van, netán azzal azonos településen található, hiszen az utazás, az albérlet vagy kollégium és az önellátó életmód rendkívül költséges, s ezeket mind megspóroljuk, ha a szülői házból járunk be az egyetemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik