Belföld

Strasbourg: a kínzás tilalmát sértheti Magyarország?

Ha a helyzeten nem javít a kormány, további kritikákra és elmarasztalásokra kell számítani.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága történetében először csütörtökön felfüggesztette egy menedékkérő visszaküldését Ausztriából Magyarországra – tudatta a Magyar Helsinki Bizottság. „A visszaküldésre alapot adó uniós jogszabály (a „Dublini Rendelet”) célja, hogy egy menedékkérelmet csak egy EU-tagállamban vizsgáljanak meg, legtöbbször ott, ahova a menedékkérő először belépett.

A szudáni menedékkérő úgynevezett ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bíróságtól, hogy amíg az érdemben nem dönt az ügyről, az osztrák hatóságok ne küldhessék vissza Magyarországra, ahol korábban már menedékjogot kért” – emlékeztet a jogvédő szervezet.

A strasbourgi bíróság az ilyen kérelmeknek csak a legsúlyosabb esetekben ad helyt, főként akkor, amikor kínzás vagy embertelen bánásmód közvetlen veszélye komolyan felmerül. Az ideiglenes döntés egyébként nem előzmények nélküli: a közelmúltban több nemzeti (például osztrák és belga) bíróság is úgy látta, Magyarország nem biztosít megfelelő körülményeket a hazánkba érkező menedékkérőknek, és ezért leállíttatta a kérelmezők visszaküldését hazánkba.

A Magyar Helsinki Bizottság az elmúlt időszakban többször is súlyos kritikával illette a hazai menekültügyi gyakorlatot, különösen a menedékkérők rutinszerű, értelmetlen, ugyanakkor költséges és számos esetben embertelen fogva tartását. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint rendkívül súlyos kritika a menedékkérő Ausztriából való visszaküldésének strasbourgi felfüggesztése a magyar menekültügynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik