Belföld

Schmitt Pál legrosszabb napja

Gondolatkísérletet tartunk, hogy megtudjuk, hogyan hatna péntek 13. átka vagy áldása hazánk illusztris személyiségeire.

A világ talán legismertebb babonájára még azok is odafigyelnek, akik nem hisznek az ilyesmiben. Bár tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ez a nap valóban szerencsétlenebb lenne, mint a többi, egyesek olyannyira rettegnek péntek 13-tól, hogy még az ágyból sem kelnek ki, nehogy utolérje őket a balszerencse. Sokan azonban úgy vélik, ez a nap is ugyanolyan, mint a többi. Sőt akadnak olyanok is, akik szerint kifejezetten szerencsés, így bizakodva várják.

A Hír24 összeállított kétfajta forgatókönyvet, hogy bemutassa, mi történhet hazánk illusztris személyiségeivel péntek 13-án. Gondolatkísérletünk során azt figyeltük meg, hogyan is alakulna életük, ha e jeles nap először áldásként, majd, ha átokként hatna. Íme:

Schmitt Pál, köztársasági elnök

„Kezit csókolom, Pali bácsi” – hangzik a lelkes gyermeksereg reggeli köszöntője az államfő életének legjobb napján. Dr. Schmitt Pál a Sándor-palota ablakában áll és lepillant az iskoláscsoportra. A kicsik mind soványak, sportosak. A hétévesek is. Dr. Schmitt Pál felveszi kedvenc „Csak a Fidesz!” feliratú pólóját, bemegy a dolgozószobájába, íróasztalhoz ül és hibátlanul leírja: egzisztencializmus.

„Ne írd alá, Pali bácsi” – hangzik a dühös tömeg reggeli köszöntője az államfő életének legrosszabb napján. Schmitt Pál a Sándor-palota ablakában áll és lepillant a demonstrálókra. A tömegben ott áll Nyikolaj Georgijev. Dühös. Schmitt Pál felvesz egy „Happy New Year – 1984” feliratú pólót, bemegy a dolgozószobájába, íróasztalhoz ül és hibátlanul leírja: álamfő.

Rákay Kálmán Philip, az MTV intendánsa

Rákay Philip élete legjobb napján korán reggel ébred és ránéz a nézettségi adatokra. Elégedetten felsóhajt, mert megtudja, a köztévét ismét kétmillióan nézték. Bemegy a Kunigunda utcába, ahol néhány transzparenstartó csontvázat félrerugdos a bejárat elől. A Híradó-szerkesztőség ajtajában megtudja, hogy idén is Vígh Andrást kapja a hiteles újságírásért díjat, majd elégedetten szemléli, ahogy a hírműsor beszámol az előző esti háromfős kormányellenes tüntetésről. Délután nagy összegű prémiumot kap a „megszorítások” szó közmédiából való eltörléséért, majd levezényel egy retusálásról szóló dolgozói továbbképzést.

Rákay Philip élete legrosszabb napján korán reggel felébred és rájön, (1) nem tud tömeget becsülni, (2) ezt az egész köztévés intendánsságot csak álmodta és még mindig a Z+ műsorvezetője.

A liberális aktivista

A liberális aktivista élete legjobb napján felébred és elmosolyodik, mert kiderül, a rádióban Bob Marley-napot tartanak. Felhúzza kedvenc száriját, felkapja iPhone-ját és mezőn ugrálás közben összedob néhány kormányellenes mémet, amiket rögtön kitesz a Facebookra. Barátaival egész nap ördögbotozik, majd nyilvánosan – mivel legális – elszív egy spanglit. Hazafele beugrik az operához, ahol többszázezres tömeg ordítja: Viktátor, takarodj!

A liberális aktivista élete legrosszabb napján felébred és a szája lebiggyed, mert kiderül, a rádióban Pataky Attila-napot tartanak. Felhúzza egyenruháját, felkapja lötyögő akksis Nokia 3110-esét és BKV-zás közben összedob néhány ötletet arról, hogy mit is fog kezdeni bölcsészdiplomájával. Barátaival egész nap hamburgereket ad el, majd a Meki mögött suttyomban elszív egy spanglit. Hazafele beugrik az operához, de rájön, hogy rajta kívül csak Szanyi Tibor téblábol a környéken.

A konzervatív aktivista

A konzervatív aktivista élete legjobb napján egy átmulatott éjszaka után ébred és rápillant tegnap összeszedett alkalmi partnerére, akiről rögtön kiderül, hogy egy rovásírást tudó magyar leány. Az aktivista lóra pattan és kimegy a pusztába hátrafelé nyilazni. Állami nyugdíjból élő gazdag barátaival aranyforintért megveszi a nyugati világot, majd otthon végignéz egy megzenésített Wass Albert idézetetekkel illusztrált Bíró Ica fitness DVD-t turulmadarakról szóló áldokumentumfilmet.

A konzervatív aktivista élete legrosszabb napján iszonyatos másnaposan ébred és rápillant tegnap összeszedett alkalmi partnerére, akiről rögtön kiderül, hogy egy héber ábécét tudó fekete férfi. Az aktivista metróra ül, ami megint lerobban, így lemarad a havi élelmiszerjegy osztásról. Barátai nyugdíja elszállt, forintjuk semmit nem ér, ezért lézengenek az utcán. Otthon véletlenül egy Woody Allen filmre kapcsol. Magának is nehezen, de bevallja: ez jó.

Dzsudzsák Balázs, a Dinamo Moszkva labdarúgója

Fekete vagy vörös? – kérdezi Zimány Linda Dzsudzsák Balázstól, milyen kaviárt kér reggelire a Reflektor című tévéműsort is megjárt Szovjeckoje Igrisztoje pezsgő mellé. “Hát, persze, hogy vöröset, nem tudod, hol vagyunk, édesem?” – válaszolja a legdrágább magyar labdarúgó élete legjobb napján, majd kubai szivarra gyújt és előkészül a Lada autógyár marketing menedzserének fogadására a moszkvai belvárosi háromszobás lakás dolgozószobájában. Ezen a napon dől el ugyanis, hogy Dzsudzsák lesz az orosz autógyár arca, első magyarként, első európaiként és első emberként. 

Dzsudzsák Balázs élete legrosszabb napján egy moszkvai külvárosi munkásszállón ébred – egyedül – menedzsere telefonhívására. Vörösbaranyi József közli vele, hogy a Dnyepr Dnyepropetrovszk, a Szibir Novoszibirszk és az Alanyija Vlagyikavkaz közül választhat. A Gyirmót ugyanis meggondolta magát.

Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter

Németh Lászlóné reggel ébred élete legjobb napján, majd az ágya fölé pillant, ahol antik, aranyozott képkeretbe tett gazdaságelemző diplomája fityeg. Felhúzza kedvenc férfizakóját, majd bemegy munkahelyére, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Mosolyra szalad a szája, amikor meglátja, a bőrfoteleket Vietnamból importált nádbútorokra cserélték.

Németh Lászlóné reggel ébred élete legrosszabb napján, majd az ágya fölé pillant, ahol nincs semmi. A könyvespolc alján külkeres középfokú papírok porosodnak. Felhúzza kedvenc virágmintás blúzát, majd bemegy munkahelyére, a Magyar Fejlesztési Bankba. Leolvad arcáról a mosoly, amikor megtudja, Orbán Viktor szeretne vele beszélni munkaügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik