Belföld

Magyarország megkapta az ultimátumot

A New York Times szerint csütörtökön példa nélküli figyelmeztetésben részesített minket az Európai Bizottság - írja a nol.hu

A bírálatok közepette, hogy egyik tagállama egyre messzebb sodródik a demokráciától, az Európai Unió szerdán végső figyelmeztetést intézett Magyarországhoz: ha jövő keddig nem módosít azokon a döntéseken, amelyek megingatták a hatalmi egyensúlyt, indul a jogi eljárás az ország ellen. A példa nélküli figyelmeztetés válasz arra, hogy az új magyar alkotmány és sok más törvény is felszámolja a fékek és ellensúlyok rendszerét Orbán Viktor kormánya felett olyan területeken, mint az igazságszolgáltatás és a média, de a központi bank is – emlékeztet csütörtöki számában a New York Times. „Valódi veszély áll fenn, hogy Magyarország letér a helyes útról – mondta az amerikai napilapnak ennek kapcsán Thorbjoern Jagland, a strasbourgi Európa Tanács főtitkára, Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország eleshet az uniós támogatásoktól is, ha nem tesz többet a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Jagland szerdán levelet küldött Martonyi János külügyminiszternek, amelyben együttműködésre kéri fel a magyar politikust a leginkább vitatott törvények, a médiatörvény és az egyházi törvény összeegyeztetése és ha szükséges, az európai jogrendhez való igazítása érdekében.

A Deutsche Welle felidézi, hogy csak infrastruktúrafejlesztésre Magyarország 2010-ben kétmilliárd eurót kapott a kohéziós alapjaiból, szankciók bevezetése pedig példa nélküli lépés lenne az EU történetében. Van azonban, aki az egyhetes, jövő keddig tartó határidőt is túl soknak tartja a demokrácia helyreállítására: a Csődbe ment Budapest? című írásban megszólal Alexander Graf Lambsdorff német liberális EP-képviselő is, aki konkrét szankciókat sürget Magyarország ellen, köztük a szavazati jog felfüggesztésével.

A Wall Street Journal ezzel párhuzamosan arról ír, hogy az Európai Unió szerdán számos új frontot nyitott a Magyarországgal folytatott vitájában, beleértve a figyelmeztetést is, hogy az országnak valószínűleg jogi eljárással kell szembenéznie, ha nem változtat azokon a törvényeken, amelyek a bírálók szerint a kulcsjelentőségű intézmények függetlenségét fenyegetik. Az EU bekeményít a Magyarország elleni harcban címet viselő cikk megszólaltatja Pia Ahrenkilde Hansent, az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szerint a labda most Magyarország térfelén van. „Nagyon reméljük, hogy Magyarország maga fog mozdulni, hogy megoldja a problémákat, és nem kell egy komplikált, hosszú és nehéz jogi folyamat útjára lépnünk” – tette hozzá a szóvivő. Egy Magyarország elleni uniós jogi eljárás hónapokat is igénybe vehet.

Az AFP francia hírügynökség azzal kezdi a tegnapi bizottsági figyelmeztetésről szóló hírét, hogy Orbán Viktor magyar kormányfőnek növekvő külső nyomással kell szembenéznie, miután Brüsszel „figyelmeztető lövéseket” adott le az új magyar törvények miatt. Az AFP emlékeztet, hogy alig több mint egy héttel ezelőtt tízezrek tüntettek az ellen, amit Orbán autoritarizmusának tartanak: a transzparenseken sok helyütt az „Orbanisztán” és a „Viktátor” feliratokat lehetett látni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik