Belföld

Egyre kevesebb gáz fogy

A csökkenés az enyhe időjárásnak és az egyre tudatosabb lakossági fogyasztásnak is köszönhető.

A fűtési szezon eddig eltelt időszakában az átlagosnál több mint 10 százalékkal kevesebb földgáz fogyott – írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság a pénteki számában.  Az okok között az enyhe időjárás mellett a Napi Gazdaság azt is megjegyezi, hogy a csökkenés az egyre tudatosabb lakossági fogyasztásnak is köszönhető.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél a Magyar Nemzetnek elmondták, hogy tavaly szeptember 15. óta január 11-ig 4,3 milliárd köbméter földgázt használtak fel, míg az előző fűtési időszakban 4,8 milliárd köbméter volt a fogyasztás.

A legmagasabb napi felhasználás elérte az 54,9 millió köbmétert, az átlag pedig 41 millió volt, míg az előző fűtési szezonban 44 millió köbméter volt a napi átlagos szükséglet.

A fogyasztás visszaesését jól mutatja, hogy 2007-ben még 14 milliárd köbméter földgázt használtak fel, 2011-ben pedig már csak 11 milliárdot, amiből a lakossági felhasználás 4 milliárd köbmétert tett ki.

A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy az alacsonyabb fogyasztással és a gáztárolók bővítésével ma Magyarország 60 napig képes lenne a földgázszükségletet fedezni akkor is, ha nem jönne be gáz az országba.

A Napi Gazdaság megkérdezte a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltató társaságokat is, ahol szintén csökkenésről számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik