Belföld

Idén is merjünk vitázni! Indul az Országos Vitaverseny

A Szóval?! célja a vitakultúra megismertetése, a fiatalok érvelési és kommunikációs készségfejlesztése, valamint európai uniós tudásuk bővítése. Mindezt egy szórakoztató stratégiai játék segítségével.

A vitaverseny január 12. és április 26 között, összesen három fordulón át teszi próbára a részt vevő csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat kapnak, a témák mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódik majd. A csapatokat vezető tanárok képzését és szakmai támogatását a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar Alapítvány munkatársai segítik. Idén az EUvonal is csatlakozik a programhoz. Tőlük a versenyen indulók online, illetve telefonon kapnak segítséget és szakmai iránymutatást.

Az Európa Pontban megrendezett nyitóeseményen két szócsatáiról híres, ismert személyiség, Fábry Sándor és Hajós András forgatták a szópárbaj eszközeit. Nem volt könnyű dolguk, ugyanis az „Egységes EU egy utópia” volt a téma. Persze profikhoz illően, ötletesen és humorosan vették az akadályt.

A fiatalokat Fábry és Hajós mellett Kiss Tibor, a Quimby frontembere, a Supernemből Papp Szabi, a Hősök zenekar, Ferenczy György és a Kiscsillagból Mihalik Ábel buzdítja vitára. A beharangozó videó a www.szoval.eu oldalon látható.

A középiskolai csapatok jelentkezésének és előválogatásának határideje február 2. Jelentkezni a www.szoval.eu oldalon lehet.

Tavaly 171 csapat vett részt a vitaversenyen. A magyar diákok bizonyították rátermettségüket, hogy képesek európai uniós témákban való tájékozottságukat és érvelési készségüket kamatoztatni a disputa kötött szabályai szerint is.

A Szóval?! Országos Vitaverseny az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. E három szervezet az úgynevezett Partnerségi Együttműködés keretében 2007 óta, évente meghatározott közös kommunikációs célok mentén valósítja meg projektjeit. Az eseménynek a Hír24 kiemelt médiatámogatója.

A disputa a vitázás szabályozott formája, vagyis meghatározott, hogy ki mikor és miről beszél. A disputa rendszerint közönség előtt zajlik egy konkrét témáról. Ez a vita tételmondata. A disputa résztvevőinek célja, hogy meggyőzzék hallgatóságukat, és persze a disputabírókat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik