Belföld

Három törvényt kifogásol Brüsszel

Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Kapcsolódó cikkek

A Kormányszóvivői Iroda közleményében az írta: “Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában.”

A közleményben az olvasható: ahogy a bizottság szóvivői tájékoztatóján is elhangzott, a testület figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, és együttműködik a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderüljön, egyes törvények összhangban vannak-e az európai uniós normákkal.
A kormány elismeri a bizottságnak mint a szerződések őrének jogát arra, hogy az uniós jognak való megfelelést vizsgálja.
Mint írják, Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről; készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.

Pia Ahrenkilde, José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerdai ülése után azt közölte: végső szakaszba jutott, de még nem zárult le teljesen az az elemzés, amelynek keretében az Európai Bizottság a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket veti össze az Európai Unió jogi előírásaival. Január 17-i ülésén a biztosok testülete újra foglalkozik a témával.

Barroso szóvivője a biztosok testületének nyilatkozatát ismertetve elmondta, hogy az elemző munkával néhány napon belül végeznek; a dolgok jelenlegi állása szerint továbbra is erős aggodalmaik vannak egyes magyar törvényeknek az uniós joggal való összeegyeztethetőségét illetően. Az elemzés alapján a biztosok a jövő kedden “szilárd jogi megállapítások alapján megfelelő döntéseket hozhatnak”.

A szóvivő az aggályos területek közül kiemelte a jegybank függetlenségének ügyét, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdését.

Az Európai Bizottság megállapította: Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy “időben és tartósan” kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. A testület ennek megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is. Ha a tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarországnak.

Olli Rehn pénzügyi biztos szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: ezután az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források visszatartására is. Hozzátette: ha ez szükségessé válik, egyeztetni fog a bizottság e támogatásokért felelős tagjával, Johannes Hahnnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik