Belföld

Börtönt kaphat, aki szabálytalanul vezet

Április 15-től bizonyos esetekben csaknem fél milliós pénzbüntetés vagy kilencven napos elzárás is kiszabható lesz a szabálytalan sofőröknek.

Érdemes betartani az autóvezetés szabályait, mert drasztikusnak ígérkeznek a szigorítások.
Akár kilencven napra hidegre kerülhet, illetve 450 ezer forintnyi pénzbírsággal sújtható az a személy, akit egyszerre egynél több, elzárással is sújtható szabálysértés miatt vonnak felelősségre. A kiszabott bírságot pedig érdemes komolyan venni, mert aki nem fizet, hamar rácsok mögött végzi. Naponta ötezer forinttal kell számolni a „börtönben” töltendő időt.

A legjellemzőbb közlekedési szabálysértések, amiket már eddig is szigorúan büntettek a rendőrök, a vezetés közbeni mobil telefon használat, valamint a gyorshajtás.
A szabálysértésért kiróható tarifák folyamatosan emelkednek. Április 15-től a helyszíni bírság maximuma a jelenlegi húszezerről ötvenezerre nő.
Amennyiben valaki halmozottan követ el szabálysértést, például nincs bekötve és eközben mobilozik is, büntetése 225 ezer forint is lehet.

Áprilistól az eljáró hatóságok köre is változik, az általános szabálysértési hatóság ugyanis a jegyző helyett a megyei kormányhivatal lesz. Elzárás esetén pedig a már törvényszék néven működő egykori megyei bíróságok döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik