Belföld

Az állatvédők “akciója” nagy gondot okozhat

Három állatvédő egyesület eljárást kezdeményez az EU-nál többek között Magyarország ellen is az élőállatok Törökországba tartó szállítása miatt. Ez súlyos gondot okozhat.

Az állatvédők az élőállat-szállítás körülményeit kifogásolják.

Márton István, az exportban leginkább érdekelt Húsmarhatenyésztők és Marhahústermelők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, “ha megszűnik az export lehetősége Törökországba, az akár negyvenszázalékos áresést is okozhat, ezt pedig a gazdák nem tudják lenyelni. A magyar szarvasmarha-tenyésztőknek ez 8-10 milliárd forint kiesést okozna. A jövedelmezőség miatt ma már mindenki szarvasmarhával szeretne kereskedni, így néhány tisztességtelen kereskedő is megjelent a piacon” – hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke a Magyar Hírlapban.

A tenyészállatok szállítását szigorú uniós előírások szabályozzák. Kivitel esetén támogatás is járhat, jogsértés esetén azonban elesnek ettől a kereskedők.

A Magyar Hírlapban Márton István azt nyilatkozta, hogy tavaly többen is visszaéltek a tenyészállatok származási dokumentumával, ezért a kivitel decemberben leállt. A magyar hatóságok az elvégzett vizsgálatok alapján jelentős szigorításokat vezettek be, a török fél pedig a napokban érkezik meggyőződni arról, hogy megfelelőek-e a változtatások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik