Belföld

Öt LMP-s népszavazási kérdést hitelesített az OVB

A kérdések mindegyike a nyugdíjjal, illetve a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos. A kérdéseket Szél Bernadett, Schiffer András és Scheiring Gábor LMP-s politikusok magánszemélyként nyújtották be.

A kezdeményezések most másodszor kerültek a testület asztalára, miután az Alkotmánybíróság még decemberben új eljárásra utasította az OVB-t.
Szablics János, az Országos Választási Iroda sajtószóvivője ismertette az MTI-nek a testület által hitelesített kérdéseket:
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára járó nyugdíj összege ne csökkenjen?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára 2011. január 1-jén jogszerűen folyósított nyugdíj összege csak a 2011. január 1-jén hatályos jogszabályok szerinti okból csökkenjen?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt jogszerűen folyósított nyugdíj összege ne csökkenjen?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”.
Az OVB ugyanakkor most elutasította egy olyan, a bérpótlékkal kapcsolatos – az Alkotmánybíróságról visszaküldött – LMP-s kérdés hitelesítését, ami korábban még zöld utat kapott a testülettől. Az OVB hivatkozott az Alkotmánybíróság indoklására, ami szerint a kérdés nem egyértelmű.
További négy, a munkaviszonnyal kapcsolatos LMP-s kérdést is elutasított az OVB. Az egyikkel kapcsolatban egyértelműségi probléma merült fel, míg a másik három elutasításánál arra hivatkoztak, hogy azonos tárgyban korábban már hitelesítettek népszavazási kezdeményezéseket.
Szablics János ezzel kapcsolatban elmondta, a most hitelesített kérdéseknél ez a probléma azért nem merült fel, mert azok egy időben érkeztek, így a hitelesítés még nem emelkedhetett jogerőre.
Az OVB hitelesített egy nem LMP-s politikusok által benyújtott kezdeményezést is. Két magánszemély arról kérné ki a választópolgárok véleményét: “Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a polgármester nem lehet országgyűlési képviselő?”.
Ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha az OVB által hitelesített (és majd jogerőre emelkedő) kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Az aláírásokat négy hónapig lehet gyűjteni; ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját. Az ügydöntő népszavazás akkor tekinthető érvényesnek és eredményesnek, ha azon minden második választópolgár részt vesz, és az érvényesen szavazók több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik