Belföld

Az alföldi borkultúra fenegyerekei

Nagy fába vágta a fejszéjét a hagyományos szegedi borfesztiválokon rendszeresen részt vevő egyik pincészet: saját arculatot szeretne adni borban az Alföldnek.

Izsák és Szabadszállás közt meglepődhet az a borkedvelő autós, aki letér az M5-ösről vagy az 52 -es főútról. A szőlőtermelésről még véletlenül sem híres Szabadszállás külterületén ugyanis sorjázó szőlőtőkéket és takaros pincészetet lát. „ Bár elsőre tényleg furcsának hat itt a szőlő, az ezernyolcszázas évek végétől hagyománya van itt a borászatnak” – meséli Birkás Zoltán borász.

Tradíció

A Birkás Bor és Pálinkaház családi vállalkozásnak indult, és ezt a jellegét ma is őrzi. Birkás Menyhért tulajdonos és fia, Birkás Zoltán egy borturisztikai szempontból minden igényt kielégítő rendezvényház felépítését tűzte ki célul. Ehhez egy uniós pályázaton mintegy 33 millió forintot nyertek. A program és az építkezés most zárult. Szerdától különleges, megújult környezetben várják a borkultúra kedvelőit. Az ősi tradíciókra építő, saját stílust, egyedi ízvilágot felvonultató pincészet számára a minőségi borok előállítása és forgalmazása mellett kezdetektől hangsúlyos volt a borturizmus, rendszeresen szerveznek gasztronómiai és kulturális programokkal színesített kóstolókat, ahol népszerűsítik az alföldi borokat. Évente több ezer vendéget fogadnak – mondta el Birkás Zoltán.

A Csontváryak nyomában

A Birkás család célja nem kevesebb, mint, hogy „saját arculatot kapjon borban az Alföld”.  Ehhez viszont a történelmi időkbe kellett visszanyúlniuk és egy különleges fajtához: az arany sárfehérhez. Az arany sárfehérről nem csupán azt tudják kevesen, hogy ezt a fajtát a a festő Csontváry Kosztka Tivadar – eredetileg pesti gyógyszerész, majd Izsákra költöző és borásznak álló – öccse nemesítette ki 1873-ban, és termesztette itt százötven hektáron, az sem ismert, hogy ez a szőlőfajta egyedül itt létezik az országban.  A pincészet ebből a fajtából készíti a kilencvenes évek elejétől borainak egy részét, egyedüliként Szabadszállás környékén.  „ A nagypapám, Birkás Menyhért Orgoványból jött ide a negyvenes évek elején, apám, nővérem és én is szinte belenőttünk az alföldi tájba és a bortermelésbe. A család a kilencvenes évek elején   tudatosan nyúlt vissza az időben az arany sárfehérért és indította újra a minőségi borkészítést  Szabadszálláson, ahol a rendszerváltásig csak egy nem túl jelentős nagyüzemi pincészet volt. Az arany sárfehér hat évvel ezelőtt megkapta az Uniótól az eredetvédettséget is ”  – magyarázta el a különös történetet Birkás Zoltán.

Sikerek és buktatók

Birkáséknak nagyon nehéz volt a borászatban és a borkedvelőkben élő sztereotípiákkal megküzdeni. „ Ezzel még ma is hadilábon állunk néha, hiszen a minőségi bor hallatán a legtöbben még ma is a hegyvidékre és nem az az Alföldre asszociálnak, mi pedig saját arculatot szeretnénk adni ennek a vidéknek, a tradíciókat és a modernitást ötvözve. Talán ezért is neveznek bennünket sokan a szakmában  „fenegyerekeknek”  – fejtette ki Birkás Zoltán. Elmondta azt is: bár számukra is meglepő jó vörösborokat tudtak az elmúlt években csinálni, a szakma nem fogadta el ezeket, ezért inkább a cserszegivel és a világhírű Walton pezsgő alapanyagául is  szolgáló arany sárfehér fajtával folytatják a kísérletezést. Előbbiből készült boraikkal országos első helyezést  értek el, utóbbiból készült boraik, kétszáz hazai minőségi bor között lettek elsők. Nemzetközi versenyeken pedig ezüstérmet is nyertek már. Az alföldi borász azt mondja: jelenleg egy tucat minőségi bor  és számos pálinka jellemzi a tizennégy hektáros családi gazdaságot, ahol évente ezerötszáz hektoliter bor készül.

A család álma az volt, hogy az  uniós pályázati pénzből egyedülálló borturisztikai helyszínné változtassák át a gazdaságot, amely emberek találkozóhelye és kulturális rendezvények otthona. Átalakították a kétszáz négyzetméteres, két szintes régi borházat úgy, hogy egy félszáz-félszáz embert befogadó borkóstoló és tetőtéri nyári kert fogadja a pihenni, beszélgetni, borozgatni  vágyókat. A végső cél pedig egy ezer hektáros pincészet vendéglátóházzal, amely az  egykori állami gazdaság maradványaiból egycsapásra egy, az Alföldre nem jellemző, egyedi kinézetű borkulturális találkozóhelyet varázsol. De ezért még Birkás Zoltán szerint  nagyon sokat kell dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik