Belföld

Viszlát bulihajó: elszállították a “roncsot” a győri rakpartról

Elvontatták a Mosoni-Dunán, még 2010 decemberében, percek alatt elsüllyedt bulihajót. A munkákhoz már kedden kora reggel hozzáláttak a szakemberek, a több órás előkészület után, Rév-komáromba, a hajógyárba szállították a „roncsot”.

Több mint egy éve, 2010 decemberében egy szemtanú értesítette a rendőrséget arról, hogy nagy reccsenést hallott, és úgy tűnik: süllyed a Mosoni-Dunán állomásozó vízi diszkó. A kiérkező rendőrök maguk sem hitték el, hogy alig néhány perc alatt szinte teljesen víz alá került a hajó. Az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület munkatársai, 2011 januárjában kiemelték az uszályt, és most, 1 év után, végre eltűnik a győri Móricz Zsigmond rakpartról a szerkezet. A mentőegység, azaz a szakemberek és két hajó, a Jégtörő I. és az Atlasz Kitűző január 10-én már a reggeli órákban megérkezett Győrbe, a vontatást viszont komoly előkészület előzte meg.

Faránál fogva vontatták

Hajdú Márton, hajózási műszaki szakértő a Győr24-nek elmondta, hogy akár 3-4 órát is igénybe vesz a pakolás, csak ezután indulhatnak el, Rév-komáromba, az SLKB hajógyárba, ahol felülvizsgálják a szétázott, nagyon rossz állapotban lévő szerkezetet. „A korábbi kiemelés és most a szállítás is súlyos millió összegeket kóstál, és sajnos a hajó külső és belső szerkezete is lesújtó állapotban van.” – mondta a szakember. Elsőként egy nagy daru a hajóhoz tartozó eszközöket, a vasmacskát, a támdorongokat és az uszályhoz vezető hidat emelte ki a vízből, majd a Jégtörő segítségével a Westy Étterem elé húzták a vízi diszkót. Így a másik testvérhajó, az Atlasz könnyedén összeszedhette a folyó hordalékát. Ezután pedig nem volt más hátra, elindulhatott a menet, a bulihajó búcsúját pedig egy kürtszó jelezte.

Mi lesz veled bulihajó?

Információk szerint a tulajdonos továbbra is fenntartja korábbi elképzeléseit, vagyis, hogy Ausztriába szállítja majd a hajót, és átalakítva Bécsben valamilyen vendéglátó egységként üzemelteti majd. Ez viszont, a bulihajó jelenlegi állapotát látva eléggé elképzelhetetlennek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik