Belföld

“Rabszolgává” tehetik az orvosokat?

A Magyar Orvosok Szövetsége az Európai Bíróságon támadja meg az egészségügyi válsághelyzetről szóló jogszabályt.

Az Európai Bírósághoz fordul a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), ha a döntéshozók nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat.

A Magyar Nemzet a keddi számában a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslatban elfogadott jogszabállyal kapcsolatban a MOSZ álláspontját idézi, amely szerint egészségügyi válsághelyzetté lehet minősíteni olyan helyzetet, amikor az egészségügyi dolgozók tömegesen élnének a felmondás vagy az önként vállalt túlmunka megtagadásának eszközével.

Bélteczki János, a MOSZ elnöke a cikk szerint úgy látja: “…a törvény erejénél fogva a katasztrófa-egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, és akkor az orvosokat ‘rabszolgaként’ rendelhetik ki az ország bármely pontjára”.

A MOSZ arra hivatkozva igyekszik elérni az igazgatási szabályok módosítását, hogy a valódi katasztrófa-helyzeten kívül az ne adhasson korlátlan hatalmat a kormánynak az egészségügyi dolgozók felett.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint – olvasható a Magyar Nemzetben – a jogszabállyal egyre inkább azt érik el, hogy “még többen csatlakozzanak az akciókhoz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik