Belföld

Orbán keresztbe tett Majtényi fiának?

Nem lehetett főiskolai tanár a volt ombudsman fia, a miniszterelnök ugyanis - eddig - nem írta alá a kinevezését.

Bár a főiskolai tanárok miniszterelnöki kinevezése puszta formalitás, Orbán Viktor tavaly mégis megakasztott egy ilyen folyamatot – írja az Index.

A történtek kárvallottja Majtényi György történész, Majtényi László korábbi ombudsman fia. Az ifjabb Majtényi, aki a Kádár-korral foglalkozó kutató, áprilisban jelentkezett az Egri Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanári állására. Pályázatát az intézmény szenátusa egyhangúlag támogatta, és meg is küldték azt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. A hivatalos ügymenet szerint a kinevezésre vonatkozó javaslatot a miniszter továbbítja a miniszterelnöknek, aki „a főiskolai tanári munkakör betöltéséhez szükséges munkaköri címről hozott döntésével kinevezi a főiskolai tanárt”. A döntés csupán formai aktus, “egy politikus értelemszerűen nem tudhatja, ki alkalmas a szőlészet, az atomfizika vagy épp a  személyiségpszichológia egyetemi, főiskolai tanárának” – fogalmaz a lap.

A Nefmi által szeptemberben előterjesztett főiskolai kinevezésekről szóló miniszterelnöki határozat megjelenésére azonban szokatlanul sokat kellett várni – egészen december 14-ig. A kinevezettek listáján Majtényi neve nem szerepelt. A kinevezés elmaradásának okáról sem az intézmény, sem maga az érintett nem kapott értesítést. Mivel azonban az iskola szenátusa nem látott okot arra, hogy korábbi döntésüket visszavonják, év végén Majtényi György főiskolai docensi címet kapott az intézménytől.

Az Index megpróbált utánajárni, hogy hol és miként akadt el a kinevezési folyamat, ám sem a Nefmi-től sem pedig a Miniszterelnökségtől nem kaptak választ.

Majtényi az Indexnek nyilatkozva azt mondta, nem lát racionális okot a történtekre: “legalábbis ha a racionalitást abban a hagyományos értelmében vesszük, hogy például tudományos kérdésekben tudományos testületeknek kell dönteniük, mert ezekben ők járatosak, vagy egy pályázatnál az a lényeg, hogy a pályázó feleljen meg a pályázat feltételeinek, mert ezért van a pályázat”.

Évtizedek óta nem volt példa arra Magyarországon, hogy formai indok nélkül hiúsuljon meg egy főiskolai tanár kinevezése – írja az Index, s cikkükben megemlítik azt is, hogy Majtényi László, volt adatvédelmi biztos többször is kritizálta már az Orbán-kormány jogalkotási tevékenységét.

Az írás megjelenése után Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő levélben annyit közölt a portállal: “vannak a tavalyi évről áthúzódó kinevezések, melyek hamarosan meg fognak történni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik