Belföld

Leier nem fél a válságtól

A Magyarországon uralkodó helyzettől nem csak a magyarok, hanem a külföldi befektetők is tartanak, de a győri székhelyű Leier cég optimista maradt.

A jelenlegi helyzet miatt egyre több burgenlandi beruházó bizonytalanodik el a rájuk nehezedő terhek miatt. Az ország egyre nagyobb deficittel küzd, ahol a kormány döntései alapján a vállalkozóknak is többet kell fizetni. A bankadó bevezetése az osztrák pénzintézeteknek akkora nyereségkiesést jelent, hogy kénytelenek csökkenteni a dolgozói létszámot. A Sopron Bank Burgenlandnak például 1,3 millió eurót kellene fizetnie, ami a bank nyereségének a felét jelenti.

A pénzintézetek mellett a már említett külföldi befektetőknek, vállalkozóknak is van mitől tartaniuk. “Burgenlandi befektetők egyelőre nem érintettek, de köreikben nő a bizonytalanság”, mondta Peter Wrann, a Gazdasági Kamara külkereskedelmi szakértője. Az utóbbi időben jelentősen csökkent a magyarországi beruházások iránti érdeklődés, sok vállalkozó várakozó állásponton van, figyelve a magyar politikai és gazdasági helyzet további alakulását.

A magyarországon győri székhellyel működő Leier cég vezetője, Michael Leier optimista maradt. Őt sokan úttörőnek tekintik a magyarországi vállalkozást illetően. Szerinte a magyar gazdaság alapjában véve egészséges, ő személy szerint ez évben ismét 6 millió eurót tervez befektetni. A Leier cég az elmúlt évben csaknem 9 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el Magyarországon. A cégcsoport 6 magyarországi betonüzemével, és 2 téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplője. Hazai üzemeiben közel 1000 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoport üzemeit folyamatosan korszerűsíti, az elmúlt tíz év során, több mint 30 milliárd forintot költött magyarországi beruházásokra. A cégvezetőt 2011-ben “Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára” címmel tüntették ki, mellyel az üzletember kiváló gazdasági eredményeit, Győrt gazdagító, maradandó értékeket teremtő műemléki és gazdasági beruházásait, valamint karitatív tevékenységét ismerték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik