Belföld

Csak az adózó cégek taxizhatnak Budapesten

A főváros emeli a drosztok használati díját, a BKK pedig adóigazolást kér a cégektől.

Idén már csak azok a vállalkozások végezhetnek taxistevékenységet és használhatják a taxiállomásokat, amelyek a főváros területén helyi iparűzési adót fizetnek – írja a Napi Gazdaság keddi számában.

A Fővárosi Önkormányzat rendelete alapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazolást kér arról, hogy a kérelmező a fővárosi önkormányzat adóalanyaként bejelentkezett, adóbevallást nyújtott be, nincs adótartozása és teljesítette adóelőleg-fizetési kötelezettségét.

Emelkedik a drosztok használati díja is, amit a főváros azzal indokol, hogy legutóbb 2007-ben volt emelés. A közgyűlési döntés szerint 2012. január 1-jétől évi nettó 30 ezer forint lesz a díj a korábbi 25 ezer helyett.

A főváros azt is közölte – írja a Napi Gazdaság -, hogy az idén további lépések várhatók a budapesti taxiközlekedés szabályozásában, mert az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a taxik alapvető műszaki jellemzőit, a járművek életkorát, környezetvédelmi besorolását, méretét a jövőben az önkormányzatok szabályozhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik