Belföld

Bajnai szerint az IMF-hitel egyenlő a kudarccal

A volt miniszterelnök szerint az ország érdeke a megállapodás, de egyben kudarc, így volt három éve is.

Bajnai Gordon szerint Magyarországon rossz kormányzás folyik, és ilyenkor egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, hogy az ország veszélyben van, a szakadék szélén egyensúlyozik, és ha nem történik radikális fordulat, évtizedekre elveszíti a felemelkedés esélyét. A volt kormányfő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden azt mondta, azokat szeretné segíteni, akik képesek lehetnek megváltoztatni a jelenlegi “rossz rendszert”, és jobbat építeni helyette. Azt azonban még nem tudja, a jövőben milyen szerepben teheti ezt, így arról sem döntött, vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen.

Az interjúban Bajnai Gordon kifejtette: a következő választások előtt az ellenzéki pártoknak, ha nem lesz köztük, amely képes lehet egyedül leváltani a Fideszt, az alkalmasak közül azt a miniszterelnök-jelöltet kell kiválasztaniuk, akinek a legnagyobb az esélye a győzelemre és a sikeres kormányzásra. Szavai szerint ma még nem tudni, hogy ki lesz ez.

Arra a kérdésre, hogy vállalná-e a jelöltséget, azt mondta: egyszer már elvállalta, mert úgy látta, hogy “veszélyben a haza”. A feladat embert próbáló volt – tette hozzá, megjegyezve, még nem hozta meg azt a döntést, hogy újból elfogadna-e egy ilyen felkérést.

A politikus, aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, elmondta: sok mindent megtenne azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, de nem gondolja, hogy ez kizárólag az ő feladata lenne, és nincs is olyan ambíciója, hogy e törekvések élére álljon. Közölte azt is, hogy hosszú hallgatás után hétfőn publikált, az ország helyzetét átfogóan értékelő írása nem egy új párt zászlóbontásának az előkészítése.

Bajnai Gordon azt mondta: leköszönése után azért hozta létre a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, hogy lehetővé tegye a mindenkori kormányzás színvonalának javítását. Szerinte az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy a pártok képesek választást nyerni, de nem tudják, mihez kezdjenek utána, alapítványa pedig ezen kíván változtatni szakpolitikai programokkal, amelyeket bárki felhasználhat.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben is azt tartaná a legjobbnak, ha a Fidesz-kormány korrigálná eddigi hibáit. Kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette, a Fideszen belüli irányváltás az eddigi tapasztalatok alapján nem tűnik valószínűnek, ezért is véli úgy, hogy a valódi esély a kormányváltás, amelyre azonban várni kell, és addig az ország még sok kárt szenvedhet el.

Kitért arra, hogy a demokrácia “leépítését” nem tartja visszafordíthatatlan folyamatnak, kiemelte azonban, hogy a köztársaságot nem elég “helyreállítani”, biztosítani kell a pártfinanszírozás tisztaságát és a közmédia pártatlanságát is.

Az új választási rendszerről azt mondta, hogy jelentős, “unfair” előnyt biztosít a jelenlegi kormánypártoknak, olyat, mintha a százméteres síkfutásban valaki harminc méterrel előbbről indulna a többieknél. De – tette hozzá – emberfeletti teljesítménnyel ilyen helyzetben is nyerhet más.

Ezzel kapcsolatban azt is mondta: ha a jelenlegi vagy az újonnan alakuló demokratikus ellenzéki pártok egyikének sem lesz esélye arra, hogy egyedül leváltsa a Fideszt, ez szinte kötelezővé teszi számukra az együttműködést. Azonban legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy legyen olyan minimumprogram, amelyben egyetértenek, és amely a jobboldal demokratikus meggyőződésű szavazóinak és a pártkötődéssel nem rendelkezőknek is elfogadható nemzeti célokat rögzít.

Bajnai Gordon szerint Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint 2008-ban, a válság első hullámakor, elsősorban azért, mert kisebb az országba vetett befektetői bizalom. Ezt a kormány hibáinak tudta be, mondván, a kabinet a hatalmi törekvéseinek rendelte alá a gazdaságpolitikát. Véleménye szerint az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika valójában azt jelentette, hogy a választóknak tett tarthatatlan ígéretek betartása érdekében a kormány felélte a tartalékokat, a magánnyugdíjpénzeket, és a végtörlesztés is nagymértékben csökkentette a befektetők bizalmát.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást: az ország érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem dicsőség, egy országnak mindig kudarc, ha az IMF segítségére kényszerül, így volt ez 2008-ban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik