Belföld

Állami felszámoló érkezhet a Malévhoz

A nemzeti légitársaságnak százmilliárdos állami támogatást kellene visszafizetnie.

A százmilliárdos állami támogatás visszafizetésére képtelen Malév Zrt.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilváníthatja a kormány – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárását a csőd- és felszámolási törvénytől eltérő szabályok alapján kell lebonyolítani, élükre állami vagyonfelügyelőt, vagy felszámolót neveznek ki, amely csak az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Az erről szóló törvénymódosítást nyáron fogadta el a parlament.

Eltérő szabályokat kell alkalmazni a nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég, azaz a Malév, esetében is, ha a “veszteséges gazdálkodást eredményező okok miatt a vagyonhiány előreláthatólag nem szüntethető meg a veszteségek halmozódása nem állítható meg, a gazdálkodó szervezet megmentési célú tulajdonosi vagy állami támogatásban nem részesíthető, de tevékenysége folyamatosságának és folytatásának érdekében közérdek fűződik a gazdálkodó szervezet vagyonának működő üzemként történő értékesítéséhez”.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget – működésének időleges biztosításáért – rendkívüli moratórium illeti meg, vagyis fizetési haladékot kaphat a vele szembeni követelések teljesítésére, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható.Az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértéskor is csak bírság szabható ki rá.

A vagyon értékesítését nem kell nyilvános eljárás keretében lebonyolítania a felszámolónak, az értékesítés ellen nem lehet kifogással élni. A felszámoló – a működő üzemként való értékesítésért – megtagadhatja a tájékoztatást az adós cég vagyoni és pénzügyi helyzetéről, szerződéseiről, azok felmondásáról – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik