Belföld

Foszló állattetemek Fehérváron

Nemcsak a kutyákra, hanem az emberekre is veszélyt jelentenek a közterületen egyre gyűlő döglött patkányok, madarak, halak.

A Vidámpark-tónál és környékén hónapok óta hevernek a földön az elhullott állatok maradványai. A közterületnek számító füves területre viszik a közelben lakók a kutyáikat sétáltatni, és féltik az állatokat.

A Fehérvár24-nek az egyik kutyatulajdonos felháborodva mondta el: több hónapja csak gyűlnek a tó környékén, és a volt Vidámpark területén a döglött állítok. A tetemek között van patkány, hal, madár. Mire észreveszik a döglött állatokat a gazdik, a kutya már mellettük van, vagy a szájába veszi azokat.

A férfi hangsúlyozta: a kutyaürülék veszélyes hulladéknak számít, és keményen büntetik a kutyásokat, ha nem szedik fel azt. Felmerül a kérdés, hogy akkor vajon minek számít az elhullott állati tetem? Ki lesz felelős azért, ha megbetegszik tőle egy kutya és a betegség átterjed az emberekre?

Nehéz megmondani, hogy mennyire veszélyesek ezek az állati tetemek- tudtuk meg Almási Ferenctől, székesfehérvári tiszti főorvostól. Mint mondta: a patkány sokféle betegség korokozója lehet, több olyané is, ami a kutyát nem betegíti meg, de emberre veszélyes lehet. A patkányirtást pont azért veszik komolyan, hogy ne legyenek veszélyforrások.

Almási Ferenc kiemelte: járványos időben a vadon élő madarak is könnyen okozhatnak fertőzést. Az elhullott állatok veszélyt jelentenek a házakhoz szegődött nyestekre, kisemlősökre is, amelyek az ürülékükkel vihetik át az emberekre a fertőző betegségeket.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: a helyi önkormányzatnak kell gondoskodnia az elhullott állattetemek begyűjtéséről. Ezt a munkát többnyire a gyepmesterek végzik, csakúgy, mint a kóbor ebek befogását.

Az ügyben megkerestük Fehérvár jegyzőjét. Amint a választ megkapjuk, közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik