Belföld

Győri kórház: hisznek az államosításban

A január 1-jén életbe lépett változásoktól egy új finanszírozási rendszer kialakítását és a betegek gyors, korszerű ellátását várják a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban is.

Az újév nagy reformlépéseket hozott a magyar egészségügyben. Január 1-el ugyanis állami tulajdonba kerültek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények, így a győri kórház is. A létesítmények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerültek, fenntartónak pedig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet jelölték ki. Dr. Tamás László János, a győri intézmény főigazgatójának elmondása szerint, az átszervezéshez szükséges pénzügyi és napi működésről szóló dokumentumokat már elküldték az illetékeseknek, de még mindig sok a feladat. A betegek azonban semmit nem éreznek a változásokból, de csak jelenleg, a későbbiekben ugyanis koncentráltabb, jobb ellátást jósolnak a szakemberek.

Új térségek, új ellátás

A tervezett koncepció szerint az ellátórendszer nyolc térségbe szerveződik majd, a pontos határvonalakat viszont csak a későbbiekben húzzák meg. Így kialakulnak a nagytérségek, az új rendszer szisztémája és koncepciója, ami persze nem mindenkinek jelent pozitív hatásokat. Hiszen lesznek betegek, akiknek többet kell utazniuk az ellátásért, de ezzel szemben a páciens olyan helyen fogja kapni a kezelést, ahol minden feltétel adott, mind a pénzügyi források, mind az eszközök, mind pedig a humán erőforrás. „Néhány nagyobb, koncentráltabb ellátást nyújtó, súlyos betegeket ellátó intézmény, így mi is, eddig források híján sokszor nehézségekbe ütköztünk, de reményeink szerint ez az állami tulajdonba kerüléssel megoldottá válik. A konszolidáció egy bizonyos fokig már elindult, kórházunk is kapott már jelentős összegeket, amelyekből a tartozásainkat törleszteni tudtuk. Ezután pedig az állam a maga kasszájából fedezi a számlákat és a hiteleket.” – meséli a főigazgató.

A finanszírozásról…

Az új rendszer utolsó lépcsőfoka a már sokat emlegetett finanszírozás. A győri kórház főigazgatója szerint kialakulhat egy új struktúra, melyben eldől, hogy az intézmények az adott tevékenységükért mekkora ellenszolgáltatást kapnak a biztosítótól. „Abban bízunk, amit az átszervezéssel ígértek, vagyis egy koncentráltabb, jobb egészségügyben”– tette hozzá Dr. Tamás László János.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Vilmos 19 évesen egy kocsmai verekedés során megölt egy rendőrt, aki egyébként egykori osztálytársa és jó barátja is volt. Húsz év börtön után, 2005-ben szabadult, az utcára került, majd a főváros határában egy kunyhóban próbált szerencsét. Történetéről film készült, mi pedig ellátogattunk hozzá, hogy megnézzük, hogyan építtette fel újra az életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.