Belföld

Elolvadt a polgármesterek prémiuma

24.hu
24.hu

2012. 01. 08. 11:19

Az önkormányzati szektor válságát az elmúlt évben már a megyei jogú városok vezetői is a saját bőrükön tapasztalhatták.

A korábbi évekhez képest jóval kevesebb jutalmat vehettek fel a polgármesterek és helyetteseik, a legnagyobb tétel sem haladta meg a városvezető háromhavi illetményét. Akadtak olyan települések is, ahol véresen komolyan vették a nadrágszíjhúzást: Miskolcon, Szegeden és Szolnokon például senki nem kapott prémiumot.

A korábbi évekhez képest visszafogottabbak voltak 2011-ben a megyei jogú városok vezetői, viszonylag kevés jutalmat vettek fel az előző évi költségvetés terhére. A legnagyobb prémiumok sem haladták meg a háromhavi illetményt – ez derül ki a stop.hu által készített körképből.

Mivel viszonylag kevés az objektív szempont, a polgármesterek és a városvezetés munkáját nehéz hitelesen mérni. Viszont ők erre a legtöbbször önként vállalkoznak, és osztanak maguknak milliós prémiumokat. A tavalyi év másról sem szólt, mint a nehéz gazdasági helyzetről, de a stop.hu által megkérdezett megyei jogú városok közül mégis akadt olyan, ahol a polgármesternek és alpolgármestereinek fejenként 3 havi prémium jutott.

Összességében elmondható, hogy a jutalomosztás során a legtöbb helyen meghúzták a nadrágszíjat. Az önkormányzatok illetékesei szerint sem a hivatalban, sem a városi intézményekben nem kaptak prémiumot Miskolcon, Szegeden és Szolnokon.

Dunaújvárosban is csupán “két köztisztviselő kapott nyugdíjba vonulásuk alkalmából egyhavi illetményt, az önkormányzatnál végzett tevékenységük elismerésének jelélül” – tudatta a portállal Németh Tünde, az önkormányzat szóvivője. A kecskeméti hivatalnál elmondták, hogy a 2011. évi költségvetés terhére náluk csupán a tűzoltóság kapott jutalmat, oda viszont több mint 37 millió forint jutott.

A kimondottan nehéz helyzetben lévő érdi önkormányzatnál hangsúlyozták: a polgármester, az alpolgármesterek 2006 óta nem vesznek fel semmilyen év végi jutalmat, de azt azért közölték, hogy az épp tavaly távozó jegyző kapott egy jubileumi és egy “egyszerű” jutalmat, előbbi 2,2 millió, utóbbi 1,95 millió forintjába került a város adófizetőinek. Tehát összesen több mint 4 millió forint jutott a jegyzőnek, és hogy az aljegyző nehogy megsértődjön, azért neki is átutaltak egy 720 ezres honoráriumot.

Kaposvárott a polgármesteri hivatal dolgozói 2011-ben közel 24,5 milliós személyi juttatásban részesültek, személyenként ez átlagosan több mint 67 ezer forintot jelent. Itt kaptak az önkormányzati intézmények vezetői is egy félhavi fizetésnek megfelelő prémiumot, ez 6,9 millió forint pluszkiadást jelentett az önkormányzatnak.
Csak az önkormányzati intézmények dolgozóinak jutott extra anyagi elismerés Pécsett. Decsi János pénzügyi főosztályvezető úgy tájékoztatott: 6039 dolgozó kapott összesen 33 millió forintot, ami 5464 forintot jelent személyenként.

Egerben sem volt “bőkezű” a városvezetés, itt az intézmények 1900 közalkalmazottja összesen 39 milliós jutalmat vehetett át 2011-ben. Viszont a hevesi megyeszékhelyen “az eredményesen, fegyelmezetten gazdálkodó intézményvezetők részére ítélt meg a hivatalvezetés átlagosan egyhavi bérnek megfelelő összegeket” – közölte Zentai László sajtóreferens.

Hosszú öntömjénező levéllel válaszolt a stop.hu megkeresésére Székesfehérvár önkormányzata. Mint írják: “A 2011-es év a több mint három esztendeje tartó gazdasági válság egyik legnehezebb időszaka volt az ország és Székesfehérvár számára is.” Majd példaértékűnek nevezik, hogy még novemberben a polgármester és a 3 alpolgármester kijelentette, egyikük sem hajlandó felvenni egy forint prémiumot sem. A város jegyzője és aljegyzője szintén nem részesült jutalomban, és a közgyűlés az önkormányzati intézmények vezetőinek sem hagyott jóvá semmilyen ilyen jellegű juttatást. Fehérvárott a 320 hivatali dolgozó között összesen 28 milliót azért kiosztottak, ami az eredetileg tervezett keret egynegyede.

Békéscsabán más a helyzet. Dr. Kiss Gyula aljegyző a stop.hu kérdésére egyebek közt azt írta, “Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a polgármestert és a két főállású alpolgármestert 3 havi illetményének megfelelő jutalomban részesítette 2011. decemberében. Vantara Gyula polgármester (fideszes országgyűlési képviselő – a szerk.) a jutalmát – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – idén is jótékony célra ajánlotta fel.” Hozzátette: a polgármesteri hivatal köztisztviselői és dolgozói átlagosan az illetményük 30 százalékának megfelelő jutalomban részesültek.

A stop.hu újabb kérdésére elmondták, hogy a polgármester így több mint 1,7 millió forintot ajánlhatott fel jótékony célra. Viszont Hanó Miklós és Kiss Tibor alpolgármester – előbbi a Fidesz országgyűlési képviselője is – fejenként 1,6 millió forinthoz jutott, miközben az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentésében azt közölte, hogy Békéscsaba adósságállománya 2007 és 2010 között 1,78 milliárdról 7,9 milliárd forintra emelkedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.