Belföld

Válságtanácskozás a BKV miatt

Minden zsebét kiforgatja a Városháza. Tarifaemelésről is dönthet a jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A BKV kritikus helyzete miatt jövő szerdára összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését a főpolgármester. Tarlós István elmondta: a főváros 15 százalék forrást zárolna az intézményeknél, és azt a BKV működési céljaira fordítaná.

Emellett 10 milliárd forint közvetlen pénzügyi támogatást és 9 milliárd forint tagi kölcsönt adna a cégnek, befagyasztaná az összes nem kötelező feladatot, és esetlegesen tarifaemelésről is döntene, de csak akkor, ha a kormány felszabadítaná a decemberben zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatást.

Ha mindez nem történik meg, akkor leáll a BKV, vagyis összeomlik a fővárosi közösségi közlekedés. A városvezető szerint ezzel elesnénk a 185 milliárdos uniós metrótámogatástól, és mindent egybevéve 300 milliárd forint közvetlen kára lehetne a városnak, további 150 milliárd pedig az államnak.

A városvezető tegnap azt nyilatkozta, napokon belül leül Orbán Viktorral beszélni a kérdésről, mert határozottan tőle várja a megoldást. Tarlós szerint ugyanis a Fideszen belül sokan nem értik a problémát, ezért “kilátástalan velük vitázni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik