Belföld

Tovább lízingelnénk a Gripeneket

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését; a svéd kormány január végén dönt a kérdésben.

A futamidő meghosszabbítása nemzeti érdek, hiszen a vadászgépek lízingje 2016-ban lejár, a Gripenek lecserélésére pedig nincs reális alternatíva. Ha sikerül tíz évvel – 2026-ig – meghosszabbítani a Gripenek lízingjét, akkor bruttó 63 milliárd, nettó 49 milliárd forintot spórolhat meg az állam – mondta Hende Csaba.

Döntésre várva

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint tavaly december 20-án lezárultak a vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások. A szerződés módosítására a magyar kormány szerdán megadta a felhatalmazást, a svéd kormány döntése a kérdésben január végére várható.

A pénteki megbeszélésre a tárcavezető a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselőjét hívta meg.

Emelkedő bérleti díj

Magyarország 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd magyar tulajdonba kerülhetnek. A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is. A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik