Belföld

Meghallgatná Matolcsyt a költségvetési bizottság elnöke

A parlament költségvetési bizottságának elnöke indokoltnak és időszerűnek tartja az államháztartásért felelős miniszter meghallgatását a többi között arról, hogy tarthatók lesznek-e a 2012. évi központi költségvetés fő előirányzatai.

Nyikos László, a testület jobbikos elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország nehéz pénzügyi helyzetben van, a forint-euró árfolyam a valaha mért legmagasabb szint fölé került, ami miatt ismét nő az államadósság, drágul az import, növekszik az infláció, és tovább növekednek a devizahitelt felvett állampolgárok, vállalkozások, helyi önkormányzatok terhei.
A nemzetközi pénzpiacokon folyamatosan romlik az ország kockázati besorolása, az Állami Adósságkezelő Központ csak irreális kamatokkal tudná a fizetőképességet biztosítani – folytatta, hozzátéve: mivel egyre kisebb az esélye az országadósság piaci finanszírozásának, a kormány a Nemzetközi Valutaalappal készenléti hitel igénybevételéről is tárgyalni akar.
“Ilyen helyzetben időszerűnek és indokoltnak tartom a költségvetési bizottság összehívását, és azon az államháztartásért felelős miniszter meghallgatását” – rögzítette Nyikos László, megjegyezve, hogy ehhez a bizottsági tagok egyötödének, azaz hat képviselőnek az írásbeli kérése szükséges.
“A bizottság élni kíván a pénzügyi kormányzat tevékenységét ellenőrző jogával, ezért a minisztertől tájékoztatást fog kérni többek között arról, hogy tarthatók lesznek-e a 2012. évi központi költségvetés fő előirányzatai, szükségessé válik-e pótköltségvetés készítése” – zárul a költségvetési bizottság elnökének közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik