Belföld

Fellendülhet a cigarettacsempészet

A pénzügyőrök szerint változtak a csempészés szokásai.

Össztűz zúdul napjainkban a magyarországi dohányosokra. Jószerével minden közintézményből és vendéglátóhelyről kitiltották a cigarettát, és néhány hónapon belül jelentős áremelés is sújtja a nikotin rabjait. De vajon ez utóbbi intézkedés nem jár-e azzal, hogy beindul a nagyüzemi cigarettacsempészés?

„Cigi? Alkohol? Szeszes ital?” Nincs olyan sofőr a röszkei határátkelőn, akitől ne kérdezné meg ezeket a vámos, amikor magyar földre igyekszik Szerbiából. Nem véletlenül, hiszen az ország legnagyobb határkapujában, az uniós határon mindig is nagy hagyománya volt a dohánycsempészetnek.

A jelenleg hatályban lévő szabályok értelmében az Európai Unión kívülről, így például Szerbiából (ahol jóval olcsóbb a cigaretta) Magyarországra érkező, 17. életévüket betöltött utasok 40 db cigarettát hozhatnak be adó- és vámmentesen. Ám a számok azt mutatják, erre a szabályra igencsak sokan fittyet hánynak, sőt mit több, kifejezetten ennek kijátszásában találják meg örömüket, és szeretnék megtalálni hasznukat is.

Tavaly a dél-alföldi vámrégióhoz tartozó szerb határszakaszon 9 ezer 158 esetben 457 ezer doboz cigarettát foglaltak le, ennek értéke meghaladta a 290 millió forintot – tudtuk meg Márkus András pénzügyőr dandártábornok regionális főigazgatótól. Vagyis a cigi csempészet már tavaly is nagyobb erőkkel zajlott, mint 2010-ben, ugyanis akkor „csak” 6.001 esetben összesen 300 ezer doboz cigarettát foglaltak le, közel 183 millió forintos értékben.

Persze jön cigaretta Romániából is, ám 2007. január 1-e óta, amikor keleti szomszédunk az Európai Unió teljes jogú tagjává vált, a pénzügyőrök vámvizsgálatot nem folytatnak. A vámosok levonultak ugyan a román határszakaszról, de úgynevezett mélységi ellenőrzés keretében végeznek jövedéki ellenőrzéseket, melyek hatékonysága többek között a cigaretta esetében is bebizonyosodott.

Változtak a csempészés szokásai is – derült ki Márkus András tábornok szavaiból. Amíg két-három évvel ezelőtt évente öt-hat alkalommal derítettek fel a határon nagy mennyiségű illegális cigarettát tehergépjárművekben, fedőáruval álcázva, addig 2011-ben inkább az utasforgalomban, kisebb mennyiséggel buktak le a csempészek. A gyakoribb cigarettás felderítések egyébként Röszkén a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságolást követő visszaútjának időszakára tehetők. Persze azért előfordult nagy lebukás is: a 43-as úton állítottak meg egy német kamiont, amelyből a pénzügyőrök összesen 3.483 karton, majdnem 21 millió forint értékű, örmény adójeggyel ellátott cigarettát pakoltak ki.

A cigaretta felderítések során találkoztak a fináncok eddig nem látott elkövetési módokkal, így például egyetlen napon két olyan csempészt is elfogtak Tompán, aki a jármű felszerelt kerekeiben fuvarozta a cigit. Egyiküktől 470 dobozt foglaltak le, másikuk 450 dobozzal lett szegényebb. Az ügyeskedők a csempészethez speciálisan átalakított autóikat is elbukták.

“A jövedéki adó növekedésének elképzelhető következménye lehet, hogy a magyar állampolgárok külföldről próbálnak meg a megengedettnél több cigarettát behozni az országba. Azonban ilyen jelenséget a mai napig nem tapasztaltunk” – mondta el Márkus András. A szigorított ellenőrzésekkel mindent megtesznek azért, hogy a cigarettacsempészetet megakadályozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik