Belföld

Aki csalt, ráfázott az ünnepek alatt

Az ünnepek alatt megyénkben fokozott ellenőrzéseknek voltak alávetve a vállalkozók és az árusok.

Az adóhatóság Győr-Moson-Sopron megye összes nagyvárosában fokozott ellenőrzést tartott az ünnepek előtt. A cél az volt, hogy a nagy forgalmat lebonyolító árusoknál és vállalkozóknál megbizonyosodjanak a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítéséről, de vizsgálták a különféle áruk eredetét, és hogy a dolgozók be vannak-e jelentve.
Összesen 174 ellenőrzést hajtottak végre. Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Kapuvár, Csorna és Tét mellett Gönyűn, Rajkán és Pannonhalmán is megjelentek a revizorok.

Kovács Mária, a Regionális Adó Főigazgatóság szóvivője a Kék Duna rádiónak elmondta, a gyenge forint miatt rengeteg szlovák és osztrák vásárolt a határ menti városokban Karácsony előtt. A megyénkben vásárló külföldiek ritkábban kaptak nyugtát, legalábbis ezt tapasztalták a revizorok, amikor például németül szólaltak meg. Az ide érkező külföldi árusokat is a fokozott ellenőrzés lepte meg, közülük is sokan voltak, akik nem adtak számlát vásárláskor.
Az ellenőrzök összesen közel 9,5 millió bírságot szabtak ki november 15. és december 31. között. Ebből mintegy 7 millió forintot a nyugtaadás elmulasztása miatt.

Nem csak az adóhatóság, hanem a fogyasztóvédelem is ellenőrzéseket tartott az év utolsó hónapján. Összesen egymillió forint bírságot szabtak ki Győr-Moson-Sopron megyében a fogyasztóvédők az ünnepek idején végzett ellenőrzések során.
Mintegy 100 ellenőrzést végzett a hatóság és az esetek 60 százalékában találtak valamilyen problémát. Pőczéné Sáhó Márta, a Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezető főtanácsosa Kék Dunának elmondta, az eredménnyel azért elégedettek, mert jóval kevesebb volt a kirívó eset, mint tavaly.

A legtöbb probléma az akciós árakkal volt. Előfordult olyan eset, amikor a kiírt akciós árhoz képest 67 forinttal többet kellett fizetni a pénztárnál. Idén egyetlen üzletet sem kellett bezárni és akkora összegű pénzbírságot sem szabtak ki, ami már komoly terhet jelentett volna a tulajdonosoknak.
Az ellenőrök 20 esetben büntettek és összesen egymillió forint bírságot szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik