Belföld

Aki csalt, ráfázott az ünnepek alatt

24.hu
24.hu

2012. 01. 06. 15:47

Az ünnepek alatt megyénkben fokozott ellenőrzéseknek voltak alávetve a vállalkozók és az árusok.

Az adóhatóság Győr-Moson-Sopron megye összes nagyvárosában fokozott ellenőrzést tartott az ünnepek előtt. A cél az volt, hogy a nagy forgalmat lebonyolító árusoknál és vállalkozóknál megbizonyosodjanak a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítéséről, de vizsgálták a különféle áruk eredetét, és hogy a dolgozók be vannak-e jelentve.
Összesen 174 ellenőrzést hajtottak végre. Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Kapuvár, Csorna és Tét mellett Gönyűn, Rajkán és Pannonhalmán is megjelentek a revizorok.

Kovács Mária, a Regionális Adó Főigazgatóság szóvivője a Kék Duna rádiónak elmondta, a gyenge forint miatt rengeteg szlovák és osztrák vásárolt a határ menti városokban Karácsony előtt. A megyénkben vásárló külföldiek ritkábban kaptak nyugtát, legalábbis ezt tapasztalták a revizorok, amikor például németül szólaltak meg. Az ide érkező külföldi árusokat is a fokozott ellenőrzés lepte meg, közülük is sokan voltak, akik nem adtak számlát vásárláskor.
Az ellenőrzök összesen közel 9,5 millió bírságot szabtak ki november 15. és december 31. között. Ebből mintegy 7 millió forintot a nyugtaadás elmulasztása miatt.

Nem csak az adóhatóság, hanem a fogyasztóvédelem is ellenőrzéseket tartott az év utolsó hónapján. Összesen egymillió forint bírságot szabtak ki Győr-Moson-Sopron megyében a fogyasztóvédők az ünnepek idején végzett ellenőrzések során.
Mintegy 100 ellenőrzést végzett a hatóság és az esetek 60 százalékában találtak valamilyen problémát. Pőczéné Sáhó Márta, a Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezető főtanácsosa Kék Dunának elmondta, az eredménnyel azért elégedettek, mert jóval kevesebb volt a kirívó eset, mint tavaly.

A legtöbb probléma az akciós árakkal volt. Előfordult olyan eset, amikor a kiírt akciós árhoz képest 67 forinttal többet kellett fizetni a pénztárnál. Idén egyetlen üzletet sem kellett bezárni és akkora összegű pénzbírságot sem szabtak ki, ami már komoly terhet jelentett volna a tulajdonosoknak.
Az ellenőrök 20 esetben büntettek és összesen egymillió forint bírságot szabtak ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.