Belföld

4,2 százalékos távhőáremelés Győrben

A GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatása szerint a győriek országos szinten az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

A nemzeti fejlesztési miniszter rendeletének értelmében 2012. január 1-jétől az egész országban egységesen 4,2 százalékkal emelkedik a távhő ára. Az elmúlt években a helyi önkormányzatok döntöttek a távhő aktuális díjairól, az elmúlt évi árbefagyasztással egyidejűleg ez a döntés miniszteri hatáskörbe került.

Az alapdíj és a melegvíz-hődíj részfizetés az adott hónapra vonatkozik, ezért e díjak esetében a fogyasztók már a megemelt összegről kapnak számlát januárban. A januári fűtési hőfelhasználás csak a februárban kiküldött számlában szerepel, így a magasabb fűtési hődíj csak februárban lesz érzékelhető.

A távhőszolgáltatást igénybevevő győri lakossági fogyasztók január elsejétől az eddigi 3.066 forint helyett 3.194 forint fűtési hődíjat fizetnek gigajoule-onként, a használati melegvíz hődíja pedig köbméterenként 613 forintról 638 forintra változik. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 281 forintról 292,8 forintra emelkedik. A fűtési és melegvíz-szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja pedig az eddigi 342 forintról 356,3 forintra változik évente és légköbméterenként.

Győrben egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának (28,8 GJ/év fűtésihő-felhasználással és 4 m3/hó használati melegvíz-fogyasztással számolva) idén a távhőért éves szinten 7248 forinttal kell többet fizetnie, ami havi átlagban 604 forintot jelent. Azok a fogyasztók, akik lakóépületük energetikai korszerűsítését már elvégezték, ennél kisebb emelkedésre számíthatnak.

Az említett miniszteri rendelet szerint a távhő-szolgáltatók lakossági értékesítés után kapott támogatása is változik január elsejétől. A támogatás a GYŐR-SZOL Zrt. esetében gigajoule-onként 291 forinttal csökken. A távhőszolgáltatás eddigi, kedvezményes, 5 százalékos áfája nem módosul.
Mivel a 4,2 százalékos emelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is elmondható, hogy a győriek az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.