Belföld

Tárgyalnak az orvosok fizetéséről

A minisztérium hosszú távú megoldásokat keres, a rezidensek három hónapra felfüggesztették a korábban letétbe helyezett felmondólevelek élesítését. Részleteket nem árulnak el.

Hosszú távú megoldásokat keresnek

Az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Mint mondta, többek között a szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel és az egészségügyben dolgozó köztestületekkel tartott első egyeztetésen a tárgyalások kereteiben állapodtak meg.

Szócska Miklós azt mondta: továbbra is tartja magát ahhoz, hogy amíg a tárgyalások folynak, részleteket nem közöl, és a többi résztvevőtől is ezt kérte. Az államtitkár szerint tárgyalások nem állnak meg a bérek kérdésénél, a szakképzési rendszert is át kell szervezni.

Köszönik a türelmet

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón ismét megköszönte a szakmától kapott három hónapos türelmi időt, amely alatt tárgyalhatnak arról, hogy a rendelkezésre álló forrásokat miként használják fel az egészségügyi humánerőforrás-krízis kezelésének első lépéséihez. Azon dolgoznak, hogy ami azonnal megtehető, azt tegyék meg, de kiemelte: “egy stratégiai forrásteremtő tanácskozás nem egynapos történet”.

Az államtitkár azt mondta: 30,6 milliárd forint már rendelkezésre áll, és a különböző hatékonyságnövelő beavatkozásokból további 10 milliárdot remélnek.

Zavar és mentőautók

A közelmúltban a magyar jogrendbe is beillesztették azt az egységes uniós szabályozást, amely szerint bármilyen, Európai Unión kívüli országból származó egészségügyi diplomásnak, aki megszerezte az unión belüli munkavállaláshoz szükséges kék könyvet, a bére – szakmai gyakorlattól függetlenül – minimum 246 ezer forint. Ezzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta: szerencsétlen dolog, hogy ez éppen most jelent meg, zavart okozva.

Ezzel kapcsolatban az NGM kommunikációs államtitkára a hvg-nek korábban azt nyilatkozta: „Az állami, önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben gyakorlatilag nem fordul elő kék kártyával történő foglalkoztatás. Mivel ezekben az intézményekben a közalkalmazotti törvény illetménytáblázatát kell kötelezően alkalmazni, a foglalkoztató csak ritkán előforduló esetekben (kiemelkedő képesítés , korábbi többéves magyarországi foglakoztatás) esetén adhatja meg jogszerűen az NGM rendeletben előírt „kékkártyás minimálbért”. Az egészségügyben ezzel a lehetőséggel legfeljebb csak a magánfenntartású intézmények élhetnek, azok is csak akkor, ha magyar szakember nem áll rendelkezésre. Ez esetben viszont a jogszabály kifejezetten a magyar munkavállalókat védi azzal, hogy a harmadik országbeli személynek magas, a KSH által közzétett bruttó átlagkereset 1,2-szeresét kell munkabérként megfizetni, ha magyar munkaerő helyett kékkártyás külföldit kíván foglalkoztatni.”


Orvosok átlagkeresete (MTI)

Szócska Miklós a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy az elmúlt év végi többletforrásokon kívül újabb 1 milliárd 450 millió forintos pályázatot írtak ki mintegy hatvan mentőautó vásárlására. Mint fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy “államtitkár a jövőben ne dicsekedhessen azzal, hogy mentőautót ad át, legyen a világ legtermészetesebb dolga, hogy amortizációs ütemben cserélik a mentőautókat”.

Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítását célzó tárgyalások jövő szerdán folytatódnak – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik