Belföld

Célkeresztben a terek: pedánsak a győri parkok?

A Győr-Szol Zrt. munkatársai folyamatosan karban tartják a győri parkokat, ligeteket. A Győr24 a parkszemléjén arra volt kíváncsi, hogy a városban élők mennyire vigyáznak környezetük épségére.

Győrben, mind a történelmi belvárosban, mind pedig a peremkerületeken úton-útfélen találkozhatunk parkokkal, terekkel, melyek nemcsak egy andalító sétának, hanem baráti találkozásoknak is színterei lehetnek. Persze nem mindegy, hogy milyen környezetben sétáltatjuk kedvencünket, vagy mennyire tiszta zöldesbe engedjük játszani gyermekeinket. Alapvetően városunkban jó a helyzet, nincs nagy piszok a ligetekben, de azért akadnak itt-ott kivételek. Induljon el velünk virtuális sétánkra és kukkantson bele képgalériánkba, hogy közösen feltérképezzük a parkkérdést.

Eötvös park, ahol sosem áll meg az élet

A Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt elterülő székelykapuval és angolkerttel díszített Eötvös parkban nincs ok a panaszra. A vidékről érkezők egyik fő csomópontja tiszta és rendezett, a murvával felszórt, fákkal beültetett szakaszon ritka, ha szeméttel találkozik az ember. Egy bakit viszont mégiscsak találtunk: sok esetben a kihelyezett szemetesek mellett van a cigarettásdoboz és a műanyagpohár, a csikkekről nem is beszélve.

Mulatozás a Batthyány téren

A Győri Nemzeti Színház közelében kialakított Batthyány tér, városunk egyik legnagyobb parkja. A belváros déli részén fekvő, szépen parkosított udvaron Gárdonyi Gáza szobra áll, a területről pedig egyenes út vezet a 2006-ban átadott aluljáróig. Központi elhelyezkedése miatt tehát fontos, hogy necsak a győriek, hanem a turisták is megcsodálják az impozáns, rendezvényeknek is helyet biztosító kertet. Ott jártunkkor csak néhány negatívummal szembesültünk, mégpedig azzal, hogy a szilveszteri mulatozás nyomai még fel-feltűnnek a parkban, de kósza zacskók is szárnyra kapnak a területen. Az viszont mindenképpen elismerésre méltó, hogy az erre járó kutyások kivétel nélkül felszedik a kutyaürüléket.

Mindenből egy kicsi a Bisingeren

A Baross hídtól keletre fekszik a Bisinger sétány, mely nemzeti ünnepeink fő színtere. Közvetlenül a hídfőnél található az Országzászló és a sokszor emlegetett virágóra. A parkot többnyire modern épületek határolják, kivéve a Hilbert-házat, mely a Teleki utca sarkán a német Jugendstil szellemében épült. Tisztaságát tekintve mindenből találunk egy kicsit: van egy kis óévi konfetti és szalag, egy kis kutyagumi, minimális szemét, de alapvetően tiszta és rendezett a belvárosi sétány.

A feketebárány: Malom liget

Nos, ha eddig túl sok rosszal nem szolgáltunk, akkor most itt az ideje, hogy egy kicsit szemetesebb teret is bemutassunk. A nádorváros szívében elhelyezkedő Malom-ligetet ugyanis nem kímélik a szemetelők: ételmaradékok, cigi csikkek, használt papírzsebkendők és műanyag flakonok egyaránt fellelhetők a parkban, annak ellenére, hogy a 2008-ban átadott modern játszótér miatt sok gyermek megfordul naponta az udvarban. Néhány héttel ezelőtt pedig a kutyamérgezések is itt ütötték fel a fejüket. A látvány elkeserítő, ideje lenne kicsit nagyobb figyelmet fordítani a ligetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik