Belföld

15-20 százalék lehet a végtörlesztők aránya

A fix árfolyamon történő végtörlesztésre jelentkezők pontos számát még összegzik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkatársai, de Binder István, a szervezet szóvivője úgy vélte, a törlesztők aránya várhatóan 15-20 százalék lesz.

Hozzátette, amint meg lesz a pontos szám, a PSZÁF nyilvánosságra hozza, akár már csütörtökön.
A szóvivő elmondta, december 30-án lejárt az a határidő, ameddig közölni lehetett a bankokkal a fix árfolyamon történő végtörlesztés szándékát, ugyanígy jogvesztő hatályú a január 30-a, ameddig igazolniuk kell a végtörlesztésre rendelkezésére álló összeget az adósoknak. A devizahitelesnek pedig a végtörlesztési szándék bejelentését követően 60 nap áll rendelkezésére a tényleges törlesztésre. Binder István példaként elmondta, ha valaki december 30-án jelezte törlesztési szándékát, annak legkésőbb február végén valóban törlesztenie kell.
A szóvivő szerint a fedezet igazolásának két módja van, a legegyszerűbb az, ha az adós bankszámláján van a pénz. A másik esetben, ha a devizaadós forintkölcsönből akar törleszteni, a hitelt nyújtó banknak kell egyértelműen és visszavonhatatlanul ígérvényt adnia arra, hogy hitelt fog nyújtani az adósnak.
A szóvivő elmondta, az eddigi adatok alapján a törlesztők fele nem a saját bankjától kérte a hitelt, ami azt mutatja, hogy több bank és takarékszövetkezet is jó üzletet lát a kölcsönnyújtásban.
Binder István az adósokat arra kérte, hogy a hitelkérelmek benyújtását ne hagyják az utolsó pillanatra, mivel a bankoktól nem lehet elvárni, hogy órák alatt döntsenek a kölcsönökről.
Ugyanakkor úgy vélte, a bankok nem fogják húzni az időt, s a megfelelő kondíciókkal rendelkező ügyfeleknek megadják a hitelt.
Az árfolyamrögzítés lehetőségéről elmondta, az eddigi feltételekkel nem volt túl sikeres, s összesen mintegy 2 ezer ügyfél élt ezzel. Hozzátette, várhatóan április-májustól már minden jogszabály meg lesz ahhoz, hogy új feltételekkel vehessék igénybe az adósok ezt a lehetőséget, s akkor várhatón nagyobb számban élnek majd vele. A változást alapvetően azt jelenti, hogy a gyűjtőszámlára kerülő összeg kamatköltségeit átvállalja az állam és a bankszektor.
Binder István elmondta, a Bankszövetség optimista becslése szerint a megmaradó ügyfélkör fele élhet majd a rögzítéssel, ami több százezer ügyfél lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik