Belföld

A győri egyetemen a hallgató (is) osztályoz

Használják-e a győri egyetemen a hallgatók által kitöltött kérdőíveket, melyben a szemeszterről alkotott véleményüket kérdezik?

Az egyetemi hallgatók már megszokták, hogy minden félév végéhez közeledve megkapják az ˝Oktatói munka hallgatói véleményezése˝ elnevezésű kérdőívet, melyben az adott szemeszterben hallgatott összes tárgyat és oktatót értékelhetik. A Neptun-rendszerben kitölthető ˝nyomtatványban˝ egy 0-5-ig terjedő skálán válaszolhatnak olyan kérdésekre, mint például: mennyire volt szükséges jegyzetelni a foglalkozásokon, vagy mennyire érzi reálisnak a támasztott követelményeket, valamint mennyiben érzi úgy, hogy az oktató kedvező hatással volt emberi, szakmai fejlődésére. 12 kérdésre lehet válaszolni plusz egyben pedig egyéb véleményüket fejthetik ki a hallgatók. A rektori hivatal alá tartozó csoport, az oktatásszervezési hivatalban dolgozók elemzik és összegzik a kérdőíveket.

Ettől a félévtől azonban a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata egy új lehetőséggel bővítette a tanulók véleményének megismerését. Ha bárkinek, bármilyen problémája merülne fel egy-egy tárggyal netán valamely tanárának viselkedése ellen élne jogos panasszal, megteheti anonim módon – az OMHV (Oktatói munka hallgatói véleményezése) is anonim.

Kérdéseinkre Májer Eszter Petra, EHÖK elnök elmondta, hogy a hallgatói önkormányzat kezdeményezése arra szolgál, hogy a kirívó eseteket kivizsgálja, és az OMHV-val szemben konkrét problémák feltárására irányul, valamint lehetőséget ad a tanulóknak, minél több fórumon kinyilvánítani véleményüket. Az Oktatói munka hallgatói véleményezésének eredményét, azaz a tanárok pontszámait csak az adott pedagógus engedélyével hozhatják nyilvánosságra, s ezeket az eredményeket az egyetem honlapján lehet megtekinteni. Általában elmondható, hogy a jó példákat, tehát a legtöbb pontot kapó professzorokat szokták kiemelni. A negatív véleményekkel Eszter nem tudja, mit kezdenek.

Arra a kérdésre, hogy valamilyen incidens idézte-e elő ezt a kezdeményezést Májer elmondta, hogy konkrét esetet nem tud kiemelni, de nyilván nem véletlenül kínálták fel ezt a lehetőséget.

Az OMHV érvényességéhez szükséges, hogy a hallgatók több mint 30%-a kitöltse a kérdőívet, az előző félévben a széchenyis diákok 38%-a tette ezt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik