Belföld

Magyarországgal szembeni bírálatokról beszélt az osztrák külügyminiszter

24.hu
24.hu

2012. 01. 04. 15:18

Magyarországgal kapcsolatos "bírálható pontokról" beszélt az osztrák külügyminiszter szerdán Bécsben az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint.

“Vannak bírálható dolgok, ezeket közöltem a külügyminiszterrel (Martonyi Jánossal)” – idézte az APA Michael Spindeleggert, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét. Az alkancellári tisztséget is betöltő Spindelegger egy sajtótájékoztató alkalmával, újságírói kérdésre válaszolva mondta ezt. Hozzátette, “nagyon reméli”, hogy a magyar kormány figyelembe veszi ezeket a kritikákat. “Egy sor bírálható dolog van”, amelyet Magyarországon kell megvitatni, illetve amelyek európai vonatkozással rendelkeznek – mondta.
Spindelegger leszögezte, az alkotmány minden ország belügye, de Magyarországnak be kell tartania az európai jogot. Így például egy nemzeti banknak függetlennek kell lennie – mondta. Kijelentette, egy kétharmados parlamenti többséggel “óvatosan” kell bánni és az európai normákat is be kell tartani.
Bírálta és lemondásra szólította fel a magyar miniszterelnököt egy osztrák európai parlamenti képviselő szerdán Bécsben kiadott közleményében. Jörg Leichtfried, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) EP-küldöttségének vezetője úgy vélekedett a közleményben, hogy Magyarország “erkölcsi és gazdasági összeomlás” előtt áll. “Orbán Viktor vezetése alatt egy jobboldali radikális színházigazgató lett Budapesten, az országot a Nemzetközi Valutaalapnak kell megmentenie a csődtől, és ellenzéki parlamenti képviselőket őrizetbe vett a rendőrség” – fogalmazott a politikus. “Ha van Orbánban tartás, akkor lemond, és szabaddá teszi az utat ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból” – írta.
A szociáldemokrata politikus bírálta a konzervatív EP-képviselőket és az Európai Bizottságot is a Magyarországgal szembeni kritika hiánya, illetve a bizottság esetében a “túl visszafogott” bírálat miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.