Belföld

Magyarországgal szembeni bírálatokról beszélt az osztrák külügyminiszter

Magyarországgal kapcsolatos "bírálható pontokról" beszélt az osztrák külügyminiszter szerdán Bécsben az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint.

“Vannak bírálható dolgok, ezeket közöltem a külügyminiszterrel (Martonyi Jánossal)” – idézte az APA Michael Spindeleggert, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét. Az alkancellári tisztséget is betöltő Spindelegger egy sajtótájékoztató alkalmával, újságírói kérdésre válaszolva mondta ezt. Hozzátette, “nagyon reméli”, hogy a magyar kormány figyelembe veszi ezeket a kritikákat. “Egy sor bírálható dolog van”, amelyet Magyarországon kell megvitatni, illetve amelyek európai vonatkozással rendelkeznek – mondta.
Spindelegger leszögezte, az alkotmány minden ország belügye, de Magyarországnak be kell tartania az európai jogot. Így például egy nemzeti banknak függetlennek kell lennie – mondta. Kijelentette, egy kétharmados parlamenti többséggel “óvatosan” kell bánni és az európai normákat is be kell tartani.
Bírálta és lemondásra szólította fel a magyar miniszterelnököt egy osztrák európai parlamenti képviselő szerdán Bécsben kiadott közleményében. Jörg Leichtfried, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) EP-küldöttségének vezetője úgy vélekedett a közleményben, hogy Magyarország “erkölcsi és gazdasági összeomlás” előtt áll. “Orbán Viktor vezetése alatt egy jobboldali radikális színházigazgató lett Budapesten, az országot a Nemzetközi Valutaalapnak kell megmentenie a csődtől, és ellenzéki parlamenti képviselőket őrizetbe vett a rendőrség” – fogalmazott a politikus. “Ha van Orbánban tartás, akkor lemond, és szabaddá teszi az utat ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból” – írta.
A szociáldemokrata politikus bírálta a konzervatív EP-képviselőket és az Európai Bizottságot is a Magyarországgal szembeni kritika hiánya, illetve a bizottság esetében a “túl visszafogott” bírálat miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik