Belföld

Kell nekünk az autó?

Teszik fel sokan a kérdést a folyamatosan dráguló üzemanyagárak mellett. Győrben borúlátók a sofőrök, szerintük felháborító a 400 forintot is meghaladó csúcs.

Újabb magasságokban szárnyalnak a benzin és gázolaj árak. A Mol Nyrt. a múlt heti emelés után, január 4-én újabb 6-6 forinttal tetézte a „hajtóerők” tarifáját, ami elsősorban a 27%-os áfa-kulcs bevezetésével függ össze, de a növekedésben szerepet játszik a forint árfolyam gyengülése, és az olaj árfolyam felfelé ívelése is. A szerdai emeléssel a benzin átlagára 412 forintra, a gázolajé 433 forintra ugrott, és közel sem biztos, hogy a történetnek itt vége szakad.

Eddig és ne tovább

„Ez már a csúcsok-csúcsa” – bosszankodik az egyik győri benzinkúton tankoló vállalkozó, aki elmondása szerint egy kicsit kényszerből is itatja az autót. Zsolt azt mondja, az autó a munkaeszköze, anélkül az üzlet sem megy zökkenőmentesen. „Biztos van az a határ, amikor már nem ülök be a járműbe, de nem tudom mikor szakad el a cérna, hiszen ha leteszem az autót, akkor a megélhetésem is oda. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy így ellehetetlenítik az állandóan mozgásban lévő cégeket is.” Persze nemcsak Zsoltnak okoz nagy fejtörést az üzemanyag-para, hanem azoknak is, akik csak hétvégente gurulnak ki a garázsból a négykerekűvel. Rudolf azt mondja, az emberek többsége 400 forintot keres óránként, és ebbe ugye nincs belekalkulálva az, hogy a dolgozó elutazzon a munkahelyére. „Nem is lenne ezzel gond, ha én sem minimálbérre lennék bejelentve. És már busszal sem éri meg a közlekedés, hiszen Győrben éppen a napokban növekedtek a helyi menetjegy és bérletárak is.”

Bár a gázolaj ára még nem állította be az új rekordját, ennek ellenére is a legmagasabban áll a környező országokhoz képest, a benzin esetében is csak elvétve találunk drágább szomszédokat, így például Szlovákiát, ahol most több mint 450 forintért kínálják literenként az üzemanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik