Belföld

Hatalmas botrány a rákellenes szer körül

Szabadalmi vita vagy/és piaci verseny áll az Avemar körül kirobbant háborúskodás mögött. A rákellenes gyógytápszer egyik felfedezője szerint a gyártó megváltoztathatta a receptúrát.

Tucatnál is több per folyik az Avemar gyógytápszer egyik feltalálója, Hidvégi Máté és a gyártó Biropharma Kft. között. Utóbbi cégnek összességében milliárdos nagyságrendű kártérítési igénye van Hidvégi cégével és a vele együttműködő, a külföldi gyártást finanszírozó amerikai partnerével (az AmericanBiosciences Inc.-kel) szemben – írja a Napi Gazdaság.

A feltaláló a közelmúltban azért fordult az országos tiszti főorvoshoz, hogy az vizsgálja meg az immár ellenőrzése és közreműködése nélkül gyártott rákellenes tápszer hatásosságát. Hidvégi a Napi Gazdaságnak úgy fogalmazott, szerinte a jelenlegi gyártás során a minőségbiztosítás megszűnt, és a Biropharma a szabadalombitorlási per jogkövetkezményeitől tartva megváltoztatta az eredeti receptúrát is. A gyártó ezt tagadja, állítása szerint a minőségbiztosítást nemzetközi cégek is ellenőrzik.

A Biropharma szerint a Hidvégi kezdeményezte eljárás közvetlen összefüggésben van azzal, hogy az általa külföldről behozott − és Oncomar néven árult − termék a forintárfolyam miatt árban is versenyképtelenné vált, ezért el kívánja bizonytalanítani a hazai Avemar-vásárlókat. Hidvégit tehát nem a feltaláló aggodalma, hanem üzleti veszteségei és a kártérítési perek súlya foglalkoztatja − véli a gyártó cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik