Belföld

Ez ám a villa: árulják a Schlichter kastélyt

Lassan 120 éves és romokban áll. A vidéki buszpályudvarnál roskadozó, egykor zálogházként is működő Schlichter-villát 300 millió forintért értékesítené a Győr-Szol Zrt. Az eklektikus épület szépségét, remélhetőleg felfedezi egy befektető.

1894-ben Schlichter Lajos saját családjának építette az egykor tündöklő, ma már omladozó épületet. A villa különlegességére jelenlegi állapota ellenére is sokan rácsodálkoznak, hiszen a faszerkezetű erkéllyel és toronnyal rendelkező ingatlan gyönyörű éke lehetne városunknak.

Szép lenne, de…

A látvány azonban lehangoló: a már említett erkély aládúcolva, a homlokzat lepattogva, a tető foghíjasan, az előtető pedig instabilan várja a szakemberek segítségét. És akkor a belső terekről még nem is beszéltünk. A színes ólombetétes lépcsőház, a stukkós és Bánffay Pauly Erik freskójával díszített mennyezet, valamint a mintás fafaragások ázottan kiáltanak a befektetőkért évek óta. A több mint 3000 négyzetméteres, különösen védett, műemléki épület kezelője, a Győr-Szol Zrt. néhány hete nyilvánosan is eladásra kínálta az impozáns, szintes létesítményt, csekély 300 millió forintért. És bár jó pár millió forintot rá kell majd költenie a jövendőbeli tulajdonosának, a történelmi villára büszke lesz vásárlója.

Feledésbe merült elképzelések

A ma már életveszélyes villa felhasználásáról az elmúlt években számos tézis született. A ’80-as években az első elképzelések szerint egy éjszakai szórakozóhely vagy kaszinó kaphatott volna helyet a romantikus épületben, ez a terv azonban valamiért kudarcba fulladt. A Frigyes-laktanya rekonstrukciós programján is említést kapott a kastély, de csak lebontás céljából, ezt a felvetést a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is elutasította. Aztán 2005-ben jött egy újabb, különleges fejezet az ingatlan életében, hiszen Citrom-díjjal „jutalmazták” a műemléket.

Lesznek még küzdelmek

Az biztos, hogy bárki is veszi meg a villát, annak komoly küzdelmei lesznek a hatóságokkal, hiszen renoválásakor műemléki jellegével kell szembenéznie a befektetőnek. A Győr-Szol tájékoztatása szerint eddig nem érkezett érdeklődő a belvárosi kísértetkastélyra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik